Utbygging på Gjøvik

Av
DEL

MeningerI forbindelse med utbygging av nye leiligheter og hybler i Gjøvik sentrum har det vært noen informasjonsartikler i OA. Dette er jo bygg som også vil påvirke byens utseende. Det foreliggende forslaget er blitt sendt ut på høring og det er kommet inn svar på dette. Uten at jeg har sett eller brakt på det rene hvorvidt dette er til fordel eller ulempe for forslaget, skal jeg ha noe mening om. Det som imidlertid opprører meg mest er når Riksantikvaren kommer med en innsigelse og at avtroppende ordfører går ut med en uttalelse hvor innsigelsen blir blankt avvist uten at den er blitt gått gjennom og behandlet i de rette fora.

Jeg vil anta at i et såpass stort inngripen i Gjøviks utseende vil Riksantikvarens innspill ha en viss betydning i bevaringen av det særpreget som Gjøvik har. Hvorvidt det er dette som ligger til grunn for innsigelsen, eller om det er med tanke på skyggeberøring av Gjøvik Gård står det ingenting om i OA, som jeg forholder meg til i denne (og flere andre sammenheng).

Men tilbake til uttalelsen. Hvordan kan en innsigelse bli anbefalt avvist da den ikke er lest gjennom for å se begrunnelsen for innsigelsen? Dette er en holdning som skremmer meg litt med tanke på andre foreslåtte endringer i bystrukturen i Gjøvik. At det sittende styre i Gjøvik ikke har sans for tradisjonsverdier, sitter Finn Olav Rolijordet med en liste over. Han har ved gjentatte tilfeller gått ut og prøvd å forsvare verneverdige steder i Gjøvik. Her har vel også riksantikvaren kommet med innspill, men blitt mer eller mindre ikke tatt hensyn til. Det er derfor etter hvert blitt en lang liste med bevaringsverdige steder i Gjøvik som er blitt vedtatt fjernet med et pennestrøk. Dersom vi ser på forslaget rundt det nye bygget ved Gjøvik stasjon, bryter også dette helt med den tradisjonelle byggestilen i byen vår.

Det kan derfor virke som holdningen i det største partiet i Gjøvik er å fjerne så mange minner om «Gamle Gjøvik» som mulig. For de som har internett vil jeg anbefale å gå inn på siden «Gjøvik – da og ikke nå». Der forefinnes mange gamle bilder av Gjøvik sentrum da byen fortsatt hadde sitt sjarmerende småbypreg som det fortsatt er mulig å finne tilbake noe av, og som jeg håper det påtroppende kommunestyre vet å sette pris på. Her håper jeg også at Byen vår Gjøvik har klare meninger om forbindelsen til småbypreget som vi må prøve å ta tilbake.

Glad i Gjøvik.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags