Mandag våknet Gjøvikregionen til cirka 15 minusgrader. I løpet av det kommende døgnet skal temperaturene stige – omtrent 15 grader.

Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, Espen Biseth Granan varsler mildvær fra og med tirsdag.

– Vi ser det ligger bra med kaldluft i Mjøsområdene enda, men i høyden får vi noe mildere grader, som kan skape utfordringer, opplyser Granan.

Jojo-vær

Granan opplyser at vinteren ikke er helt over, selv med mildværets innmarsj denne uken. Når værstokken nå viser nærmere 0-graden, vil Vestoppland få en svingning på 15 grader i et kort tidsrom.

Bare noen dager senere skal det svinge på nytt.

– Det er på ingen måte over enda, vi har flere vintermåneder foran oss, opplyser han.

Han betegner været som Jojo-vær.

– Det er jojo-vær i den forstand at gradene varierer veldig, sier Granan. Vi får inn varmluft fra og med tirsdag i Toten-områdene, men mot helgen får vi nordlig preg i vindretningen, og da vil temperaturen gå ned igjen på minussiden, sier han.

Farevarsel

Meteorologene har sendt ut farevarsel for is og glatte fjelloverganger flere steder på Østlandet.

Blant annet skal Valdres og de vestlige fjellområdene være verst rammet, men Granan opplyser at også Toten-området kan muligens oppleve utfordringer knyttet varslet.

– Vi har sendt ut farevarsel i områdene gamle Hedmark og innover mot Oslo spesielt, men det skal muligens komme nedbør også i Toten-området, opplyser meteorologen, og legger til:

– Prognosene er usikre for Toten-området, men mulighetene er der, som sagt. Dermed er det lurt å ta hensyn i dagene som kommer, og følge med været lokalt.