Unik gründerbedrift øverst i Valdres: Når russetreffet starter i kveld, er Pål (38) sjefen for scene, lyd og lys

PARTYFIXER: Pål Bredesen og hans firma MTN Norge står for scene, lyd og lys på det store russetreffet på Lillehammer denne helga.

PARTYFIXER: Pål Bredesen og hans firma MTN Norge står for scene, lyd og lys på det store russetreffet på Lillehammer denne helga. Foto:

Når artister som Steve Aoki (US), Katastrofe og Staysman og Lazz samt mange andre innleide navn fra inn og utland står på scenen på russetreffet på Lillehammer denne helga, er det et lite firma i Valdres som sørger for scene, lyd og lys. Og pyro!

DEL

MTI Norge har adresse Heggenes i Øystre Slidre og leverer sceneteknikk for store og små arrangement. På Lillehammer-treffet har de kort og godt vunnet anbudet for scene, lyd og lys. Derfor var det en meget travel eier og daglig leder Pål Bredesen OA snakket med midt under forberedelsene i de tidligere OL-anleggene på Lillehammer torsdag ettermiddag. Regnet hølja ned, kom til dels flatt, noe som er alle sceneriggeres skrekk.

Regn og vind, store scener og masse elektrisk utstyr er langt fra en drømmedag for Bredesen.

Kaldt og vått

– Det er nesten så jeg har litt vondt av all russen som kommer hit for i kose seg med musikken, sier Bredesen. Værvarslene for helga er ikke gode. Kjølig vær og mye nedbør er ikke optimalt. Yr.no varsler mye nedbør og temperaturer fra to til fem-seks grader. De håper å unngå snø i lufta.

Et russetreff krever masse lyd, masse lys og en stor scene. Alt dette fikser MTI Norge. Mye av utstyr og mannskap er innleid for anledningen. Men MTI sitter selv på masse kompetanse innen sceneteknikk. I over ti år har selskapet skaffet seg en posisjon der de er stor leverandør av denne typen tjenester.

Det mest spesielle er at de bygger mobile scener i produksjonslokalene sine på Heggenes i Valdres. De har først og fremst siktet seg inn på et marked der scenene ikke er større enn at de kan koples til hengerfestet på en vanlig bil og kjøres dit det trengs. Opp gjennom årene har bedriften, som i dag har fem ansatte, bygd og solgt 60 scener.

SCENEBYGGER: Kim Nilsen er en av MTIs fem asatte. Mobile scener et produkt MTI er alene om å lage i Norge.

SCENEBYGGER: Kim Nilsen er en av MTIs fem asatte. Mobile scener et produkt MTI er alene om å lage i Norge. Foto:

Eneste i Norge

Kundene er alt fra utleiefirmaer til kommuner. Større bedrifter og konsern er typiske leietakere når de skal ha sine interne events. Bredesen forteller at selskapet har levert mange scener til Sverige. Det finnes ikke så mange slike bedrifter. MTI er eneste i sitt slag i Norge. De nærmeste konkurrentene så langt Bredesen vet om ligger i Tyskland og Polen.

Bredesens interesse for sceneteknikk kommer faktisk ikke fra en overdreven musikkinteresse eller – karriere. Han kom inn i bransjen via et annet firma som jobbet med lyssetting, og fikk slik sett øynene opp for sceneteknikk som et helt produkt. Den som studerer MTIs nettiser, vil se at de byr på et stort spekter av scener, lyd- og lydutstyr.

OA besøkte produksjonslokalene på Heggenes torsdag. Der var to av de ansatte i ferd med å jobbe på en ny, stor scene. Faktisk så stor at det trengs en skikkelig trekkvogn for å flytte den.

– Det er godt mulig denne havner i Sverige, sier Bredesen.

LAGES FRA BUNNEN: Jostein Melby sveiser på et stort understell til en mobil scene.

LAGES FRA BUNNEN: Jostein Melby sveiser på et stort understell til en mobil scene. Foto:

Går på hjul

Den største scenemodellen MTI leverer hittil er på 10X7 meter. Alle scenene bygges på et hjulchassis og får et overbygg. Alt er basert på lette konstruksjoner i stål og aluminium.

– Det høres kanskje rart ut, men kravet til sikkerhet er enormt for vår bransje, sier Bredesen. Alle kan vel forestille seg hvordan det kan gå hvis konstruksjonene på en stoffkledd rørscene vil oppføre seg hvis de ikke tåler tøff vind eller styrtregn.


VELKOMMEN INN: Portalen til produksjonslokalene til MTI Norge på Heggenes ser selvsagt slik ut.

VELKOMMEN INN: Portalen til produksjonslokalene til MTI Norge på Heggenes ser selvsagt slik ut. Foto:

Brygger og pyro

Apropos tøffe forhold. MTI skal levere den nye brygga til båtruta på Bygdin i Jotunheimen. Det skal monteres ute i fjellvannet ved turisthytta Torfinnsbu.

– Men hvor kommer pyroen inn i bildet?

– Når et russetreff i Lillehammer-størrelsen hyrer inne artister som Steve Aoiki, da blir det masse fyrverkeri. Vi skal sørge for at det foregår i trygge former, sier Bredesen.

Artikkeltags