Siste uke med gjengen

NM I BÆRING: Lone Berntzen, Miriam Holthe, Anders Schärer Reine, Stefan Holst Bergsrud, Lars Erik Perjord og Kim Andre Ottesen sørger ikke over at de skal flytte til ny skole fra høsten av. Her er NM i bæring en av de siste skoledagene på eks-Bondelia.FOTO: EVA MORKEN

NM I BÆRING: Lone Berntzen, Miriam Holthe, Anders Schärer Reine, Stefan Holst Bergsrud, Lars Erik Perjord og Kim Andre Ottesen sørger ikke over at de skal flytte til ny skole fra høsten av. Her er NM i bæring en av de siste skoledagene på eks-Bondelia.FOTO: EVA MORKEN

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

– Det blir bra å flytte! Lufta er dårlig, lokalene likeså. Ingen sentimentalitet å spore blant elevene på Medier og kommunikasjon i det som var Bondelia videregående skole.

DEL

Forrige uke var det siste uke noen noensinne skal gå på skole på Gjøvik videregående skole, avdeling Bondelia. Fra høsten skal de om lag 250 elevene på Medier og kommunikasjon, samt Helse og sosial over til Gjøvik videregående skole i sentrum.

Ny fløy

– Medier og kommunikasjon skal inn i ny undervisningsfløy i nyskolen, mens Helse og sosial skal inn i rehabiliterte lokaler i den gamle Gjøvik videregående skole, sier rektor Åse Sletten.

Da blir det totalt 1000 elever på den nye Gjøvik videregående skole.

– Utfordringen blir å få til tverrfaglig kontakt på tvers av programmene. Det er vemodig at det ikke skal være mer skole på Bondelia, men det har vært en lang periode for et skolebygg. Tiden har gått fra skolen teknisk sett. Vi mangler blant annet ventilasjon, sier rektor Sletten.

De siste dagene har lærere og elever pakket og ryddet. Gymsalen på eks-Bondelia er stuvende full av kjøkkenutstyr, pulter, stoler og helseutstyr. Sågar et par skjeletter er kommet ut av skapet. Midt i kaoset sitter to elever og spiller gitar, for like om hjørnet er det nå avslutningsfest.

– Bondelia må jo få sin avskjedssang, sier Kim Lervik og Even Kletthagen.

Ute i skolegården foregår NM i bæring, hvor elever på Medier og kommunikasjon bærer pulter til den store gullmedaljen.

– Vi så i OA at noen utvekslingsstudenter syntes at norsk skole var så slapp, men hallo – norsk skole er skikkelig hardt! Bare se på oss, påpeker Lone Berntzen og løfter demonstrativt på en skolepult sammen med Miriam Holthe.

– Det blir bra å flytte, ja. Nå har vi hatt avslutningsfest på Skumsjøen, og nå skal vi grille. Så er det sommer, og vips, ny skole til høsten. Stas!

Og slik var det før

Formelt tar nye eiere over eks-Bondelia 1. oktober. Men hvordan var det det hele begynte?

Vi spoler tilbake og tar et overblikk:

 • I 1925 kunne lokalene på Bondelia tas i bruk av husmorskolen.
 • I 1934 brant hele skolen ned på to timer. Men driverne ga ikke opp og bygde opp igjen skolen - nå i mur.
 • Nybygget var klar til drift i 1937
 • 1940-45: Bondelia ble okkupert tre ganger og drevet delvis innimellom. Hjemmestyrkene overtok og gjorde om gården til samlefengsel for landssvikfanger.
 • 1946: Ny drift av skolen. Å dra i gang driften etter krigen krevde mye arbeid. Bestyrerinne Eva Tillisch gjorde en stor innsats. Sammen med Aasta Bergestad og Margrethe Drømtorp jobbet hun for at husmorskolen skulle bli slik den en gang hadde vært.
 • Aldersgrensen for å begynne på husmorskolen var 19 år. Det var mulig å gå et halvt eller ett år. Noen av fagene var norsk, fysikk, sykestell, økonomi og regnskap, hagebrukslære og samfunnsfag med kvinners stilling i samfunnet med rettigheter og plikter som et sentralt tema.
 • Ved Bondelia var det ansatt hushjelp, vaktmester og gårdsgutt
 • Skolen hadde tre ulike kjøkken, kjøkken en, to og tre. På kjøkken én og to ble det laget mat og bakst, mens kjøkken tre var et grovkjøkken hvor en kunne safte, sylte eller koke såpe.
 • Fra 1950 ble det etablert en spedbarnsavdeling i den gamle vaktmesterboligen. De som trengte hjelp med barnestellet kom dit, og kunne ha barna der til de var omtrent ett år.
 • I 1966 kom Lov om fagskole og Bondelia ble ikke lenger kalt husmorskole.
 • Lov om videregående skole kom i 1976, og siden 2000 har Bondelia vært en del av Gjøvik videregående skole
 • Undervisning i helse- og sosial og medier og kommunikasjon fram til våren 2007.
 • Game over

Artikkeltags