Fjøsstell som sommerjobb

GODT STELL: Geir Solbakken og Jon Henrik Antonsen har ansvaret for 100 kyr, to katter og en hund på Mustadroa Fellesbeite.FOTO: TROND LØNSTAD

GODT STELL: Geir Solbakken og Jon Henrik Antonsen har ansvaret for 100 kyr, to katter og en hund på Mustadroa Fellesbeite.FOTO: TROND LØNSTAD

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

På Mustadroa fellesbeite har Geir Solbakken ansvaret for over 100 kyr, to katter og en hund. I to måneder i sommer har han også fått god hjelp av Jon Henrik Antonsen fra Hønefoss som har hatt fjøsstell som sommerjobb.

DEL

Før klokka seks må søvnen gnis godt ut av øynene, for sultne kuer med fulle jur forlanger og bli melket og sluppet ut blant kløver og timotei og rundballer med gras. Geir Solbakken, som har tatt på seg ansvaret for stell og mat og blir lønnet gjennom avløserkontoret, har i to måneder hatt med Jon Henrik Antonsen (16) fra Hønefoss til å melke å fôre dyra på Mustadroa fellesbeite.

Frister til gjentakelse

– Her har jeg jobbet og kost meg i sommer, og har hatt det veldig bra, forteller unggutten, mens spenene vaskes rene og melkemaskinen sørger for at juret tømmes. Melken samles på en stor tank som blir tømt tre ganger i uka.

Og de firbeinte melkeprodusentene ligger ikke på latsiden. 1200 liter melk om dagen er slett ikke uvanlig.

Knehøye støvler og gummiforkle er standardutstyr blant krøttera i hektiske morgentimer.

– Faktisk er det første gang jeg prøver meg på dette, men det frister absolutt til gjentakelse, avslører den unge dyrepasseren.

En av kuene er plassert på "sjukeavdelingen" med jurbetennelse og får ekstra god pleie av Geir og Jon Henrik.

– Bortsett fra en kalv som plutselig døde, har det ikke vært dramatikk på gården, sier Jon Henrik. Høye raut fra seks små kalver forlanger oppmerksomhet og ny matforsyning. Seks nye verdensborgere har det også blitt i fjøset i sommer, og jordmoregenskapene har blitt satt på prøve for hønefossingen.

Godt håndlag

Geir Solbakken, som er fra Vestre Gran, har godt håndlag med dyra og er en dreven kar blant kuspener og sultne kalver. Han har jobbet som avløser i flere år og blant annet forpaktet gården Snuggerud i Vardal i en periode. Til høsten begynner han som lærer Hov U-skole på Ringerike og bytter ut praksisen med teori.

Han beskriver den unge Hønefossgutten som en blid og flink kar som han vil savne.

– Vi får jo litt tid til andre ting også, og da blir det kortspill og litt TV titting, forteller Solbakken. Jakthunden Arko jager de to kattungene Sara og Mia rundt i stua, men alt skjer i all vennskapelighet for her er det godt kameratskap på tvers av raser.

Sommerjobben som fjøsrøkter er i disse dager slutt for Jon Henrik. Nå venter et nytt år med skolegang, men han utelukker ikke at han blir å finne i full sving på fjøsgolvet ved en senere anledning.

Artikkeltags