En mann i starten av 20-årene fra Gjøvik er av statsadvokatene i Hedmark og Oppland satt under tiltale for 14 bedragerier.

Alle tiltalepunktene dreier seg om at mannen skal ha mottatt betaling for én eller flere gjenstander, uten å overrekke gjenstanden. Bedrageriene skal ha foregått fra to adresser på Gjøvik, men med fornærmede over hele landet, mener politiet.

Jakker og joggesko

Ifølge tiltalen skal mannen blant annet ha mottatt betaling for fire grafikkort, en Playstation, joggesko og en jakke. Størrelsen på betalingene varierer fra noen hundrelapper til mange tusen kroner. Mannen skal ha mottatt betaling for gjenstandene via vipps.

Politiet mener mannen tilegnet seg et beløp på over 40.000 kroner i en periode fra mai 2021 til februar 2022.

En av de fornærmede skal ifølge tiltalen ha blitt forledet til å betale 6000 kroner, under påskudd av at tiltalte hadde to Iphone 11 til salgs.

– Tiltalte fortiet at han ikke hadde noen slike mobiler å selge, eller at han ikke hadde til hensikt å oppfylle sin del av avtalen, heter det i tiltalen.

Strafferammen for bedrageri er bot eller fengsel i inntil 2 år.

Ungdomsstraff

Den tiltalte mannen er tidligere dømt til ungdomsstraff.

Vinteren 2020 ble mannen dømt for grov kroppskrenkelse og drapstrusler, etter at han skal ha gått til angrep på sin egen mor. Han ble også dømt for bruk av narkotika og oppbevaring av en batong, og for å ha spyttet en politibetjent i ansiktet.

I dommen kommer det fram at mannen skal ha presset sin mor ned i en seng, tatt kvelertak på henne, og slått henne i ansiktet. I tillegg skal han ha truet moren sin og sagt «du skal dø i natt», eller lignende.

Mannen skal ha vært påvirket av MDMA og alkohol under gjerningen.

Erstatning

Politiet mener bedrageriet mannen er tiltalt for skal ha foregått før utløpet av gjennomføringstiden for ungdomsstraffen. Politiet mener derfor mannen har brutt vilkårene for ungdomsstraff.

Politiet vil også legge ned påstand om erstatning til de fornærmede.

OA har vært i kontakt med tiltaltes advokat, som ikke ønsker å kommentere saken.