Ja, da er vi der igjen; sommervarmen er på vei, vi er endelig ute av karantenetilværelsen, uteplassen er vasket, grillen på plass og sjekket. Under årets første ettermiddagskaffe ute, kom den sigende – møkklukta fra kloakkrenseanlegget på Rambekk. Joda vi fikk advarende SMS fra Gjøvik kommune forrige uke om rehabilitering av luktrenseanlegget, det er allikevel helt utrolig at dette må skje hvert år, akkurat på denne tida da vi kan begynne å sitte ute i hager og på terrasser. I år var det vel Koronaen sin skyld at de kom sent i gang med å skifte filter, men hvert år skjer det akkurat når hagelivet begynner – hvorfor ikke utpå høsten i stedet, når hagetiden er over? Det er i mange år lovet et luktfritt anlegg, men det er det vel ingen som tror på lenger.

Nå planlegges det nye boligfelt i Bondelia, i tillegg til alle boligene som ligger i sørbyen fra før, forteller eiendomsmeglere interesserte kjøpere at i mai/juni hvert år kan ikke beboerne sitte ute i hager og på uteplasser, fordi det lukter kloakk?

Møkka fraktes lange avstander, det burde derfor ikke være nødvendig at et renseanlegg må ligge akkurat midt i bebyggelsen, det kan ligge hvor som helst der det ikke er, og ikke skal bli boligbebyggelse. Er du heldig i år, får du kanskje en luktfri St.Hansaften utendørs.

Å komme på tanken om å legge et kloakkrenseanlegg ved Mjøsas bredd er vanskelig å forstå, bebyggelse eller ei - tenk at byens lokalpolitikere, for ikke veldig lenge siden, sa ja til å gi bort stranda i bytte med kloakken.

Inntil anlegget flyttes, må rehabilitering av filteret legges til senhøsten. Virker forresten som rehabilitering ikke nytter lenger, anlegget er for gammelt. Legg det ned og bygg nytt et annet sted, langt fra folk.

Torvild Sveen – ta grep, frigi stranda for frisk luft og hyggeligere ting enn kloakk.