Gå til sidens hovedinnhold

Ulvenatt på Eiktunet: Sannhetens teater i skumringen

Artikkelen er over 1 år gammel

Noe fryktelig har skjedd og fire mennesker på hvert sitt trinn av rangstigen sitter på nøkkelen til gåten. Alle snakker sant, men noen snakker mer sant enn andre.

For abonnenter

– Sannheten er som en ulv. Den biter tak i deg og samme hvor hardt du prøver klarer du aldri å riste den av deg, sier Marianne Steinsrud som har skrevet stykket «Ulvenatt» som har premiere på Eiktunet torsdag kveld.

Sannhet

Stykket er satt opp som fire monologer som hver og en forteller sin sannhet om en tragisk hendelse i en bygd på 1800-tallet. Her møter man fire karakterer som har et forhold til hverandre i forskjellige nivåer på samfunnets rangstige.


– Sannheten vil jo aldri forandre seg uavhengig av tid, rom og sted. Sannhet kan være et abstrakt begrep som er helt personlig og som du eier selv. Min sannhet er nødvendigvis ikke andres sannhet. Dessuten vil de som kommer får et innblikk i 1800-tallets forhold mennesker imellom, og kanskje den sier noe om stilling og rang? Noe som kanskje kan overføres til den tiden vi lever i dag, sier Marianne Steinsrud som denne gangen ikke kommer til å stå på scena selv.

Les også

- Nervøsiteten slapp etterhvert, da koste jeg meg skikkelig!


– Nei, jeg har skrevet manus og regisserer stykket. Du kan si jeg gjør alt utenom å stå på scena, smiler Steinsrud som setter opp «Ulvenatt» i samarbeid med Teater Innlandets Zoom INN-festival. Det er et prosjekt hvor Teater Innlandet samarbeider med frigrupper i Innlandet om store og små scenekunstprosjekt for å skape spennende teaterdager med scenekunst og aktiviteter og som har resultert i til sammen 70 arrangementer i de fire kommunene Elverum, Kongsvinger, Gjøvik og Sel.

Les også

Hans Olav Lahlum med nådeløs biografi om Reiulf Steen:– Jeg har ingen planer om å reinvaske ham

Skummelt

«Ulvenatt» er et vandreteater der publikum blir delt inn i grupper og fulgt rundt fra hus til hus der man treffer fire personer som forteller sin sannhet i denne tragiske historien. Personene blir spilt av Gro Tangen, Sigmund Hagen, Nan Reneè Augland og Lina Maria Skullerud.

– Martine Kraft bidrar med å sette stemning i løpet av forestillingen med mystisk spill på hardingfela, samtidig vil karakterer fra Prosjektteateret bidra til å skape en litt skummet atmosfære, forteller Marianne Steinsrud som forteller at de hele starter ved åttekanten der stykkets første «post» er, så starter vandringen mellom husa der fortellervillige koner og mektige gardbrukere venter.

Les også

Mads sjarmerte salen og ble vinner av den første kvelden med «Stjernetevling»

Historiske rekvisitter

– Dette er et sanselig teater der man kommer inn i husa der menneskene bor, sier Marianne Steinsrud som forteller at stykket spilles uten mikrofoner, lys, rekvisitter og andre ting som man er vant med ved sceneproduksjoner.

– Det behøver man ikke når man har så flotte omgivelser som her, sier Steinsrud som passer på å sende en takk til Mjøsmuseet som har sørget for å legge alt til rette for at publikum kan bli satt inn i en spennende og litt skummel hendelse fra 1800-tallets Bygde-Norge.

Kommentarer til denne saken