Ulveforvaltningen: Utopi—Dystopi

Ulv

Ulv

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ut fra opplysninger i ordbok og leksika er utopi en ønske tenking. Vi kan ønske oss det ideelle samfunn, der vi kan ha det bare bra på alle måter. Vi skal leve i fred og fordragelighet med alle nasjoner. Dette er noe som er helt ugjennomførlig, det er bare noe en kan drømme om, noe som også er en ønsketenking, en utopi.

Vi behøver ikke gå langt tilbake i historien for å finne et slående eksempel på dette, etter siste verdenskrig ble de Forenede Nasjoner (FN) opprettet. Det skulle bli det ideelle verdens samfunn. Vi så snart at dette bare var en ønske tenking, en drøm og en illusjon.

Vi har nå et typisk eksempel på en utopi ved ulveforvaltningen. Etter et påbud fra EU skulle vi ta vare på ulven (som ikke var utsatt for utryddelse). Regjering og storting bestemte at vi skulle ha en bestemt kvote på antall ulv. Det skulle være visse steder såkalte vernesoner. I disse sonene er det mange gardsbruk med sin dyrebesetning, der sauer og andre husdyr ble et lett bytte for ulvene. Dette skulle bli så lett og ordne med en forvaltning av ulven slik at ulv og husdyr kunne gå i samme område.

Etter mange år med denne forvaltningen kan vi se hvordan det gikk. Er det blitt slik vi ønska og drømte om? Det er det ikke. Konsekvensene viser noe helt annet, det er reelle fakta som rovdyr vernere eller politikere ikke kan bortforklare. Alle mulige tiltak for å dempe konflikten ved ulvens nærhet ble bare en ønsketenking, en utopi. Det ble også dystopi, noe som er ødeleggende og skremmende. Ulveforvaltningen viser tydelig at den er ødeleggende, det er til stadighet store tap av sau, som er tatt av ulv.

Verneområder ble opprettet, der skulle ulven ha førsteretten. Det ble en ønsketenking som ikke virket etter hensikten.

Det er stadig flere som må slutte med sitt næringsgrunnlag på grunn av for store tap ved ulveangrep. Disse skjer også ofte utenfor de såkalte verne områdene, der sauene har beiteretten. I verneområdene kan ikke sauene utnytte det verdifulle foret som er der. Dette går også ut over det biologiske mangfoldet. Derved blir ulveforvaltningen ødeleggende for landbruket, og levende bygder. Ulvens nærhet er også skremmende den skaper frykt for å ferdes i skog og fjellområder, og derved tap av livskvalitet. Ulveforvaltningen er og blir en utopi og dystopi, og kan ikke bli noe annet.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken