(Hadeland)

GRAN: Statens Naturoppsyn fastslår at det er ulv som har angrepet flere av sauene som en sauebonde har sluppet på Gran østås, i nærheten av Vassbråa.

Kjersti Andresen ved landbrukskontoret for Hadeland bekrefter at det er ulv som har gått til angrep på søyer og lam. Torsdag formiddag jobbet hun med formaliteter for å få på plass jaktlag.

Flere må avlives

– Dette er innenfor området der det tidligere er gitt fellingstillatelse, forteller Andresen. Det med bakgrunn i at det tirsdag ble funnet 25 sauekadavre i Hurdal-området.

Fellingsområdet omfatter hele Hurdal kommune, deler av Eidsvoll og Nannestad pluss deler av Gran, Vestre Toten og Østre Toten i Oppland.

Sauebonden hadde sluppet 20 sauer i det aktuelle området. Klokka fem torsdag morgen fant han søyer og lam som var skadet av ulvebitt.

– To av søyene må avlives. Det samme gjelder et par lam. Nå leter vi etter flere, forteller bonden når avisen Hadeland er på stedet.

Kan det være to ulver?

Han lurer også på om det kan være to ulver i området. Det har kommet meldinger om at det ble observert ulv ved Coop i Hurdal klokka fire torsdag morgen, en time før bonden kom til stedet.

– På grunn av avstanden mellom observasjonen i Hurdal og hit så lurer jeg på om det kan være to forskjellige dyr, sier han.

Det ble satt i gang søk med sporingshund i området der søyer og lam ble angrepet. Bonden vil avvente med å slippe flere sauer på sommerbeite slik situasjonen er nå.

Han må avlive de hardest skadde søyene. Andre saueeiere er også på Gran østås for å sjekke tilstanden til dyrene sine. Følgende bildeserie er sendt oss torsdag ettermiddag.

Bildeserie

Bilder tatt torsdag ettermiddag

 

Spør i Stortinget

Stortingsrepresentant Anne Tingelstad Wøien (Sp) tok opp ulv og ulvejakt i Stortingets spørretime, henvendt til klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Anne Tingelstad Wøiens skriftlige spørsmål vil bli besvart til uken.

– Vil statsråden tillate stående fellingstillatelse for uttak av ulv i Oppland/Akershus der det er påvist drepte dyr i beiteprioriterte områder? Fylkesmannen i Akershus har i samråd med fylkesmannen i Oppland, gitt tillatelse for felling av en ulv i Hurdalsområdet, som også er utenfor ulvesona og i beiteprioritert område. I Hurdalsområdet går fellingstillatelsen ut fredag 2. juni klokka 12.00. Så lenge det er påvist ulv som dreper enten villrein med kalver eller sau med lam, burde fellingstillatelsen være stående til dyret er tatt og faren for drepte dyr over, sier Tingelstad Wøien.

Alltid oppdatert!

Få varsler om siste nytt – direkte på mobilen! Last ned appen hadeland.no!

App for Android finner du her.

App for iPhone/Apple finner du her.

Gi tillatelse til at appen sender deg varslinger. Da får du de viktigste nyhetene så fort de er klare!