Håper på ulvesvar torsdag

SKUTT: Denne ulvetispa ble skutt på Østre Toten.

SKUTT: Denne ulvetispa ble skutt på Østre Toten. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

I et møte med fylkesmannen torsdag håper Kjetil Ulset på klare svar om når det blir erstatning for ulveherjingene i sommer.

DEL

Krever erstatning  (Hadeland) I sommer krevde Kjetil Ulset svar fra landbruksminister Jon Georg Dale om erstatning til de som var berørt, både direkte og indirekte, av ulveherjingene. Økonomiske tap på grunn av ekstrautgifter til for, saueflytting og liknende ble krevd dekket av staten av flere sauebønder som var til stede på stormøtet på Lygna 4. august i år.

– Vi har møte med fylkesmannen torsdag kveld. Jeg regner med at vi vil kunne få noen svar på hva, hvordan og når da, skriver Ulset i en sms.

Akutt krise

Under stormøtet på Lygna fikk staten krass kritikk for måten de hadde handlet på i ulvesaken, og de ble avkrevd kompensasjon både for tap av sau og ekstrautgifter.

– Det trengs kompensasjon for alle berørte. For Gran Saubeitelags del har svært mange fått hele beitesesongen spolert. Det betyr at noen har hentet dyrene inn, mens andre ikke har fått sluppet dyrene på beite i det hele tatt. Det gjør at vi har konkrete kostnader til kraftfôr, rundballekjøring og på fôret som skulle vært spart til vinteren, som går med nå, sa Ulset i møtet.

Han gjorde det også klart at sommeren hadde satt flere bønder i ei akutt pengekrise, og at det å måtte vente til november med å få erstatning i verste fall kunne bety kroken på døra.

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) svarte da han skulle se på saken.

– Vi ønsker å vise fleksibilitet i forhold til løsningene, slik at de berørte bøndene kan leve med dem, sa statsråd Dale til Hadeland etter møtet.

Liten tro på løftene

I etterkant ble det imidlertid ganske så stille, og et svar fra statsråd Dale om at han nå skal regne på saken og deretter «strekke seg langt» ble tatt imot med et fnys av sauebøndene.

I et skarpt leserinnlegg kritiserer Oppland Bondelag, Oppland Bonde- og småbrukerlag og Oppland Sau og Geit svaret fra Dale og mener det vitner om lite bærekraftig landbrukspolitikk og minner om at de enorme kostnadene haster å få dekket.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken