31-årige Swings spurtet best og sikret Belgias første OL-gull noensinne. Det ble sørkoreansk sølv og bronse ved Chung Jae-won og tittelforsvarer Lee Seung-hoon. Amerikanske Joey Mantia mistet medalje med ett tusendels sekund.

Kristian Ulekleiv gikk i front den første runden etter sin heatseier i semifinalen, men plasserte seg så rolig langt bak i feltet. Han fulgte samme taktikk som da han vant sitt semifinaleheat.

To runder før mål var han oppe på andreplass og lå veldig bra an foran avslutningen. Med litt over en runde igjen fikk Kristian et feilskjær og falt tilbake i feltet.

Dermed var han aldri med da kampen om medaljene begynte. Gjøvik-gutten endte til slutt på 14. plass. Det var to plasseringer bedre enn han oppnådde i sin første øvelse under lekene i Beijing. Han ble nemlig nummer 16 på 1500 meter.

Passer godt i felt

Håvard Bøkko, ekspertkommentator for Discovery, tror fellesstart er en øvelse som passer Kristian Ulekleiv godt, selv om han ikke nådde helt opp i Beijing.

– Kristian har jo slitt med å kvalifisere seg til de tradisjonelle distansene, selv om han gikk 1500 meter i OL. Jeg tipper at han synes fellesstart er noe av det morsomste han konkurrerer i. Han er liten av vekst, går veldig godt på skøyter og således passer de godt for han å gå i felt.

Bøkko tror Kristian vil hevde seg bra på fellesstart også i framtida, selv om han i OL-finalen ikke fikk sjansen til å spurte for full maskin.

Les også

Han ble lurt med på skøytebanen og likte det egentlig ikke – nå er Kristian (25) klar for OL

Stor forskjell

Det håper også Ulekleiv sjøl, som tross alt var fornøyd med mye av det han presterte på OL-isen denne lørdagen i Beijing.

– Jeg forsøkte å kjøre samme oppskrift som i semifinalen, men jeg klarte ikke å komme meg foran (Jorrit) Bergsma to runder før mål. Det var der jeg tapte en topplassering, mente Gjøvik-gutten.

Han mente ting kunne sett helt annerledes ut om han hadde kommet seg fram i tetposisjon, og ikke blitt liggende i "dødens", som det heter på travspråket.

– Det er stor forskjell å ligge på utsida enn helt inne ved lista. Da jeg fikk et feilskjær, var jeg allerede sjanseløs, mente Kristian.

Satset alt

Han ville heller prege løpet å ha en sjanse på medalje, framfor å safe til en god plassering.

– Det spiller ingen rolle om jeg blir nummer 5 eller 14. Jeg ville heller satse alt. Jeg fikk i alle fall med meg god erfaring og fikk vist meg fram. Det var ikke så veldig mye som skulle til før dette kunne blitt riktig så bra.

Kristian har på sin side ikke så mye erfaring fra denne øvelsen, men behersker den utvilsomt godt.

– Jeg er vel ganske god på det meste og er i ferd med å bygge meg opp både erfaring og trygghet i å gå i felt, som er noe helt annet enn å gå de tradisjonelle parløpene, sier 25-åringen fra Gjøvik, som synes OL-oppholdet i Kina har vært helt rått.

Sisteplass på Kramer

Den nederlandske legenden Sven Kramer endte på 16. og sisteplass i sitt aller siste OL-løp. Norges andre deltaker på fellesstarten, Peder Kongshaug, falt i semifinalen og ble utslått.

I semifinalen vant Kristian Ulekleiv sitt heat foran Swings med tiden 7.56,67.

Nordmannen lå lenge beskjedent plassert i feltet og var ikke med i kampen om spurtpoengene som ble delt ut underveis.

Noen runder før mål gikk han opp i ledelsen og skrudde opp farten. Han ga ikke fra seg førsteplassen og gikk i mål som førstemann. Det ga 60 poeng og heatseier.

I det andre semifinaleheatet stakk japanske Ryosuke Tsuchiya og canadiske Jordan Belchos tidlig fra feltet og skaffet seg spurtpoeng nok til å være trygge på finaleplass.

I putene

Kongshaug var med i kampen om posisjoner da feltet spiste inn forspranget og gikk forbi, men i en sving noen runder før mål fikk han et feilskjær og havnet i putene.

– Jeg er ikke helt sikker på hva som skjedde, men det går bra med meg, og jeg gleder meg til å se Kristian i finalen. Han gjorde det helt perfekt i sin semifinale, sa Kongshaug til Discovery.

– Jeg skulle gjerne vært med i det tidlige rykket. Det ville passet meg mye bedre. Plutselig var det bare fem-seks plasser igjen å kjempe om, og det var mange gode i feltet. Jeg går med litt lange skjær som det egentlig ikke er plass til i en fellesstart. Akkurat nå er jeg ikke helt egnet for det, sa han.

Uimotståelig spurt

Irene Schouten vant kvinnenes fellesstart på skøyter med en uimotståelig spurt. Canadiske Ivanie Blondin ledet inn på oppløpet, men nederlenderen suste forbi.

Schouten kunne juble for sitt tredje gull i Beijing-lekene. Hun avsluttet en ny nederlandsk medaljefest i skøytehallen. Det endte med fem gull, fire sølv og en bronse. I tillegg fikk Nederland to gull, en sølv og en bronse i kortbaneløp.

Blondin tok sølv på fellesstarten, mens italienske Francesca Lollobrigida tok bronse.