Gå til sidens hovedinnhold

Trygdeoppgjøret og pensjonistene

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ved de fire siste trygdeoppgjørene har landets pensjonister mistet kjøpekraft, og det er ingen grunn til å tro at det i år vi endre seg. Dette skjer mens levekostnadene stadig øker (elektrisitet, eiendomsskatt, bompenger, matvareprisene og lignende). Dette er også et bidrag til regjeringens forskjellspolitikk som vi er blitt godt kjent med. En konsekvens av at regjeringen har redusert statlige inntekter gjennom skattelette til de rikeste, er at  det må kompenseres. Men at landets pensjonister skal være bidragsytere i denne sammenheng er både frekt og urimelig. En skammelig behandling av norske pensjoniister som i vesentlig grad bidrar sterkt i det  frivillige arbeidet i landet, og som representerer betydelige besparinger.

Vi har ikke engang forhandlingsrett! Den mistet vi samtidig med innføringen av pensjonsreformen i 2011. Nå heter det drøftingsrett, hvor våre forhandlere blir informert om regjeringens beslutning, og som i de fire siste årene har gått på bekostning av kjøpekraften. Mange minstepensjonister sliter med den daglige økonomien, og har knapt råd til å gå på en kafé og kjøpe seg en kopp kaffe med tilbehør.

EUs fattigdomsgrense tilsvarer i dag 221.300 norske kroner, mens norske minstepensjonister får kroner 194.192. Det er innlysende at dette føles urettferdig og nedverdigende når man i tillegg ser på den ofte tvilsomme offentlige pengebruken i andre sammenheng (15 millionærdirektører i Sykehuset Innlandet med en solid lønnsvekst, blant annet). Samt andre betenkelige økonomiske diisposisjoner av skattebetalernes penger. Vårt ønske er at flere politiske partier (Pensjonistforbundet er partipolitisk nøytralt) engasjerer seg i pensjonistsituasjonen, og det er oppløftende å lese at Rødt i et debattinnlegg i OA 25. mars belyser problematikken, og er opptatt av pensjonistenes kår.

Kommentarer til denne saken