I fjor sommer var mellom 100 og 150 mulige vaksiner mot covid-19 under utvikling. Det var et kappløp av de helt sjeldne, for å kunne tilby en ny medisin mot det ukjente viruset som rammet og lammet en hel verden. Rundt 20 kandidater var med i finaleheatet, hvor de store selskapene ledet an tidsmessig i utprøvingen. Den første vaksinen som oppnådde godkjenning var Sputnik V, som da den ble godkjent av russiske myndigheter i august, bare skal ha vært prøvd ut på 76 kandidater.

For snart ett år siden hastegodkjente britiske myndigheter Pfitzers vaksine, og 8. desember ble 90 år gamle Margaret Keenan som den første i øyriket vaksinert mot covid-19. Bildene ga en håp; vaksinen var nær. Snart kunne vi få satt disse dosene og livet kunne forhåpentlig gå tilbake til normalt.

27. desember ble Svein Andersen på Ellingsrudhjemmet i Oslo den som markerte starten på massevaksineringen i Norge.

11 måneder senere har 4.236.469 mennesker her til lands tatt første vaksinedose. Samfunnet er gjenåpnet. Den berømmelige og begrensende «meteren» gjelder ikke lenger. Bare håndspritdispenserne står igjen som monumenter over pandemien som vi mentalt har forsøkt å legge bak oss.

Men det kan vi dessverre ikke. Ute i verden for øvrig har smittetallene og trykket på helsevesenet vært kolossalt lenge. Særlig i land der svært mange velger å ikke vaksinere seg. Nå må vi innse at tallene øker både nasjonalt og lokalt også i Norge. Særlig mange barn og unge har fått konstatert smitte de seneste ukene, og viruset rammer blindt. Et dødsfall denne uka viser at vaksine ikke er en garanti. Men det er det beste vi har i denne kampen, som hardner til med stadig nye mutasjoner.

Fylkeslegen i Innlandet er svært tydelig i en kronikk i OA om betydningen av å la seg vaksinere. «Får du covid-19-sykdom, risikerer du betraktelig flere «bivirkninger», skriver Harald Vallgårda, som konstaterer at vaksinasjonsgraden fortsatt varierer stort i Innlandet. Enn så lenge er det opp til lokale myndigheter å vurdere mulige innskjerpinger. «Trusselen» om vaksinasjonspass bør være enda et argument for å få flere til å ta vaksinen.