Det var på tirsdagens ekstraordinære årsmøte at 44-åringen fikk toppvervet i det som i dag er distriktets flaggskip i fotball.

Tidligere styreleder, Asgeir Sveen, ble tidligere i sommer ansatt som daglig leder i klubben, og fram til det ekstraordinære årsmøtet har nestleder Stein Giæver fungert som leder.

– På tide at en kvinne overtar styringen, kanskje?

– Tja, først må jo noen rekke opp hånda, og jeg vet ikke hvor mange kvinner som har hatt lyst på et slikt verv. Nå er halvparten av styret kvinner, og det synes jeg er ekstra moro, sier Trude Helen Øvstetun.

Hun kom inn i styret som ordinært medlem i 2020, men rykker nå altså opp som klubbens øverste tillitsvalgt. De tre andre kvinnene i styret er Anne Thoresen, Tonje Sagstuen og Maren Kraby Simenstad.

Forsvarskjempe

Trude er født og oppvokst på Raufoss, datter av den tidligere forsvarskjempen på Raufoss; Helge Magne Øvstetun.

– Jeg vokste opp med mye fotball i familien, har spilt aktivt sjøl og har alltid fulgt med på det som har skjedd rundt klubben.

De siste årene har hun trent laget til datteren Tiril (9) sammen med faren og mannen; Anders Hagen.

– Det var slik jeg kom inn i miljøet igjen, men nå har jeg trukket med ut av trenerrollen. Det ble litt vel mye familie der, sier hun med et smil.

Trude har også en sønn, Jonathan (14), men han er ikke interessert i fotball.

Kvalitetssjef

Hun er også sjef på jobben, nærmere bestemt kvalitetssjef ved Benteler Automotive. Det har gitt henne god ballast inn i vervet som styreleder i Raufoss Fotball.

– Ja, jeg er vant med utfordringer, for å si det slik. Det kan jo være en fordel. I Benteler er vi også vant med å tru på at vi kan få mye ut av lite. Den trua må vi også ha i fotballen her.

Hun ser nemlig fortsatt utviklings- og vekstpotensial i Raufoss Fotball.

– Jeg føler at vi har gjort mye bra det siste året, ikke minst kommet på stell økonomisk. Når jeg sa ja til å bli styreleder, er det fordi jeg ser muligheter for både forbedringer og utvikling. Det er to områder jeg brenner for.

Trude mener Raufoss Fotball er utrolig privilegert som har så mange frivillige.

– Det er enormt mye som skal organiseres hver dag i klubben, i samspill med ansatte og frivillige. Vi får til utrolig mye, og det kan vi være stolte av. Samtidig skal vi profesjonalisere og utvikle oss med de ressursene vi har – og helst vokse og bli enda bedre.

Enorm oppgave

Raufoss Fotballs nye styreleder påpeker viktigheten av at klubben i år beholder plassen i OBOS-ligaen og ikke minst at kvinnelaget fortsatt kan spille i 2. divisjon.

– Det er ikke så mange klubber som gjør akkurat det vi gjør; å samle topp og bredde i en klubb. Det er en enorm oppgave å få alle – fra fireåringen til OBOS-ligaspilleren – til å telle like mye. Derfor er det viktig at vi gjør ting systematisk og riktig.

Det kan høres ut som Trude Øvstetun drar med seg elementer fra stillingen som kvalitetssjef inn i vervet som styreleder, og det er trolig bare positivt.

– Men Raufoss Fotball har visjoner. Vi ønsker å markere oss i de øverste divisjonene i norsk fotball.

For å få til det ønsker hun gode samarbeidsmodeller med skoler og naboklubber.

– Det er vi avhengig av. Hvis vi skal lykkes, er det også en forutsetning at andre klubber drifter bra. For oss er det viktig å ha lokale spillere, ikke bare fra Raufoss, men fra hele distriktet. På den måten kan vi også løfte oss som region.

God og riktig

Avtroppende styreleder, som nå er klubbens daglig leder, Asgeir Sveen, tror Raufoss Fotball har funnet en god og riktig løsning med Trude Øvstetun som styreleder.

– For det først har hun et stort engasjement for fotballen og Raufoss. For det andre er hun et rivjern, og bakgrunnen fra næringslivet er utvilsomt en nyttig erfaring å ha med seg inn i styreledervervet.

Han påpeker også at styret i Raufoss Fotball nå består av halvparten kvinner og menn.

– Noen bedre? Ikke i norsk toppfotball, i alle fall, sier Asgeir Sveen.

Trude Øvstetun tror det er bra med allsidighet i et styre.

– Å ha mangfold både når det gjelder erfaring, bakgrunn og interesser er en fordel, det gjelder begge kjønn, sier hun.

Hennes plass som styremedlem opptas nå av Maren Kraby Simenstad, som også er kaptein på klubbens 2. divisjonslag. De øvrige i styret er Stein Giæver (nestleder), Anne Thoresen, Tonje Sagstuen, Kjetil Sangnes, Tore Flaterud og Arne Evjen Fønhus.