Han forteller at den etter hvert svært så til års kommende blomsten i sin tid kom til Skjærstein gård på Leirskogen i Sør-Aurdal med hans mor i 1938.
– Min mor Margit, som var født Haugom og kom fra Nordsinni, kom hit som ung tjenestepike i april 1938, sier Ola om starten på historien om det som trolig er den lengstlevende blomsten i Valdres.
Når tjenestepiker ble tinget for et tidsrom på seks måneder til gårdsarbeid, ble dette gjort i april måned. De skulle da få en lønn på 15 kroner per måned, men Margit endte opp med å bli gardskjerring til slutt.
– Det ble raskt søt musikk når hun møtte min far Hans som den gang var ungkar, sier Ola.
Går videre i generasjoner
Med seg til gards hadde hun novemberkaktusen, som ser ut til å ha trivdes godt, og nå går videre i generasjoner.
– Det er helt utrolig at vi har greid å holde liv i den så lenge. Jeg aner ikke hvor gammel den er eller kan bli, sier Ola, og lurer på om det er andre som har like gamle blomster å berette om.
Han forteller om at folk har prøvd å ta avleggere av blomsten med varierende hell.
– En søster av meg fra Etnedal gjorde et forsøk, men det lyktes dårlig. Det ser ut som den må være her på gården skal det gå bra. Det er kanskje noe med lyset og lufta her opp på Skjærstein, sier Ola.
Ola har sikkert noe rett i det for i faglitteraturen beskrives blomsten som å være var for å bli vannet og flyttet for mye på.
Retroplante
Novemberkaktusen er litt av en retroplante. Den var svært populær på 70-tallet. Den har i dag gjort et comeback, kanskje først og fremst for sine mange gode egenskaper. I november, når dagene blir kortere og kortere, begynner novemberkaktusens knopper å svelle opp og springe ut.
Planten får mengder med blomster i hvite, rosa, lakserosa eller lilla nyanser. Den skal være relativt lett å stelle og ta stiklinger av og kan vare i generasjoner.
Novemberkaktusen har en noe hengende, bred voksemåte. Jo eldre den blir, desto mer hengende blir den. Planten er fin i ampel og høy potte, helst øst- eller vestvendt. Den trives i en lys vinduskarm, men hold den unna peisen og varmepumpen og la den stå i ro med den samme siden mot lyset hele tiden.
På sommeren trives novemberkaktusen godt utendørs i skyggete forhold.