Gå til sidens hovedinnhold

Trøbbel i sikte

oa mener

Fordi 95 prosent av alt som produserer i Raufoss-industrien selges til markeder i utlandet, er industrimiljøet på Toten også en finger på pulsen i verdensmarkedet. De 3000 arbeidsplassene og verdiskapingen i industriparken er tett knyttet til internasjonale konjunkturer, med de svingninger dette fører med seg. Av samme grunn konkurrerer produktene og prosessene på Raufoss hver dag i og internasjonalt merket. Da er det av stor betydning at de norske bildighetene følger med i tid slik at både produksjonen på og delene fra Raufoss kan konkurrere ut fra lignende betingelser som andre internasjonale tilbydere.

Det er ikke betryggende at ingen norske aktører fikk med seg sjansen til å kjempe om mer enn 60 milliarder kroner til stimulanser av batteriproduksjon gjennom et av EUs grønne omstillingsprogrammer.

Batteriproduksjon i Europa er en vesentlig betingelse for den store elektrifiseringen i det grønne skiftet, og kappløpet om å etablere fabrikkene er for lengst i gjengen. Dette er ansett som et mulig nytt industriventyr også i Norge, med vår rike tilgang til naturkraft.

Som kjent er det allerede trøbbel i sikte etter Brexit, som per nå ligger an til elbilbatterier fra Norge vil få en straffetoll på 10 prosent ved eksport til Storbritannia eller EU-land. Det kan ikke forutsettes at de norske aktørene konkurrerer i Europa kan dele på svimlende 60 milliarder i oppstartsstøtte. De foreløpige få og små aktører i Norge peker på at norske myndigheter må følge med på de internasjonale mulighetene, mens departementet - innpakket i mange ord - tar påpekningen til etterretning.

Sterke ledere i regioner industri, utdanning og arbeidsliv har forventninger til en offensiv holdning til næringsutvikling og innovasjon i en ny Støre-regjering. Det betyr også at jeg har et godt øre til hva som kan brukes i Brussel, uansett hvilken grunnholdning man har til EU som slik.

Så er det mer enn nok å forta seg på hjemmebane. For Innlandet er det blant behov for friske midler til å tiltrekke seg flere gründere, innovasjonsprosjekter og industrialisering av gode ideer, som kan finne veien ut til verdensmarkedet - via en ny rv4.

Kommentarer til denne saken