Dermed ble det favorittseier til Klæbo i Oberstdorf-VMs første øvelse. Han lå i flere uker på Skeikampen og ladet opp sammen med pappa Håkon og i perioder morfar Kåre (78) før mesterskapet.

Sistnevnte er ikke med til Tyskland, men har en sentral rolle som Klæbos personlige trener og mentor.

Klæbo var overlegen i prologen og vant 3,48 sekunder for Valnes. Fra første heat i kvartfinalene hadde de to ingen problemer med å ta seg til semifinalen. De gjentok bedriften i semifinalen, selv om Bolsjunov var en trussel.

Iversen og Golberg ut

Emil Iversen vant sin kvartfinale enkelt, men ble nummer fem i Klæbo og Valnes' semifinale.

Også Håvard Solås Taugbøl var sterkest i sin kvartfinale og vant sin semifinale lett.

Etter 4. beste tid i prologen fikk derimot Pål Golberg en tyngre semifinale, men tok seg likevel videre på tid med sin 3.-plass. I semifinalen ble han nummer fire uten at tiden kunne hjelpe han.

Det var tett opp mot 15 graders varme under konkurransen i Oberstdorf.

Arrangøren valgte å legge starten tidligere enn opprinnelig planlagt for å skåne løypene for sola. I tillegg ble traseen saltet slik at forholdene ikke skulle ende opp helt kritikkverdige.

Kopierte Northug

Klæbo er den første mannlige langrennsløperen på ti år som forsvarer et individuelt VM-gull. Petter Northug gjorde det to ganger i Oslo i 2011. To år tidligere vant han tre- og femmil i Liberec.

24-åringen Klæbo ble torsdag den første blant gutta til å vinne VM-sprinten to ganger. Øvelsen kom på programmet i 2001 da Tor-Arne Hetland vant.

Søndag står Klæbo med en ny solid seiersmulighet i lagsprinten. Han er tittelforsvarer også i den øvelsen.

(©NTB)