Trekkspill-legenden Harry Andersen er død, 72 år gammel

Trekkspillegenden Harry Andersen fra Toten døde 28. januar. Han ble 72 år gammel.

Trekkspillegenden Harry Andersen fra Toten døde 28. januar. Han ble 72 år gammel. Foto:

Trekkspill-legenden fra Totenvika og en av Norges første popmusikere, Harry Andersen, gikk bort tirsdag.

DEL

Bare 13 år gammel var Harry Andersen med å starte Brio Band i 1961.

Bandet ble kåret til både norske og nordiske pop-mestere, og opptrådte flere ganger på TV.

Ifølge Wikipedia hadde de også et show før en landskamp i fotball på Ullevaal stadion foran 30 000 tilskuere. De hadde også et eget «Buserullshow», som ble meget godt mottatt, unntatt på Toten.

Bandet holdt på fram til julen 1968, men de har hatt flere gjenforeningsopptredener, siste gang på Totenpop-show på Viken II i 2009.

Nytt trekkspill

I 2018 kjøpte Andersen verdens dyreste trekkspill og fortalte både om kjøpet og livet som musiker til lokalavisa.

– Som guttunge spilte jeg støtt! Favorittplassen min å øve var ved kjøkkenbenken, noe som drev min mor til vanvidd! Hun ble møkk lei trekkspillmusikk, men de harde kjøkkenveggene ga så fin akustikk at for meg var det perfekt å øve der, fortalte Andersen da.

Humor og selvironi

Sønnen Even Kruse Skatrud sier til OA at Andersen var den første i Norge som fikk ta eksamen på trekkspill, og at han minnes sin far som en mann med både humor og selvironi.

- Livet var ikke alltid lett å leve, men jeg vet at han var utrolig glad i å bo i Totenvika, og at han satte uvurderlig pris på nær familie som stilte opp for ham, sier han.

Takk for alt du lærte meg

Even Kruse Skatrud har delt en tekst på Facebook, som OA har fått tillatelse til å gjengi:

I går kveld pustet pappa ut sitt siste åndedrag etter å ha blitt kjørt til Gjøvik sykehus med blålys. Han døde kort tid etterpå av massiv organsvikt. Livet sto ikke til å redde.

Pappa levde et hardt og variert liv med imponerende prestasjoner og bekmørke avgrunner som vi som sto han nærmest fikk oppleve både på kropp og sjel, og som mange av dere kunne se og høre symptomene av.

Pappa var en snill, empatisk og klok mann med et følelsesregister større enn både han, vi og alle andre rundt han kunne takle til tider.

Den siste tiden var fin for pappa. Han kjørte bil, han tittet på fugler, han øvde trekkspill med sin gode kompis Jan Erik, og gjennom det fant pappa igjen sin glød og lekenhet med harmonilæren som jeg er oppvokst med som et daglig samtaletema som har skapt mye av den jeg er i dag. Senest i forgårs snakket vi om at han gledet seg til våren for da skulle han få seg en trehjuls-elsykkel slik at han kunne sykle ut for å snike seg inn på fuglene i stedet for å kjøre bil til de. Det var håp, livslyst og tiltak som var i fokus nå den siste tiden for pappa. Det setter jeg så stor pris på.

Jeg lyser fred over ditt minne, pappa. Jeg er så glad i deg. Takk for alt du lærte meg og viste meg om å håndtere livet. I livsmestring har du vist meg både riktig og feil. Du har gitt meg anledningen til å ta med meg alt det gode, kloke, morsomme, varme, ærlige, musiske og vakre fra deg gjennom alt du var og gjorde. Samtidig har jeg forstått alvoret og betydningen av å lære og reflektere over de valgene du tok som ikke fungerte så bra for deg, og tidvis ødela mye for deg og oss rundt deg.

Hvil i fred – Nå har du endelig fått ro og fred.

P.S. Jeg er helt sikker på at pappa syntes det er stas om det kommer mange i begravelsen. Han kjente så mange av dere, og satt mye større pris på dere enn han tidvis klarte å gi uttrykk for. Håper å se mange av dere i kirken. Tid og sted vil bli annonsert senere.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt!

Artikkeltags