Det går an å synes synd på FK Toten etter den første omgangen mot Brumunddal på eget kunstgress lørdag. Fordi FK Toten gikk til verket med en god kampplan, krigersk innstilling og fulle av energi. Og fordi de hadde to store sjanser til å score på 1–1 langt ut i første omgang.

Åpent hus

Så scoret Brumunddal to fine mål og gikk til pause med tre mål på tre og en halv sjanse før pause. Resepten var brudd, et par gode pasninger og indreløpere som kom på løp.

1-0-målet var bare en halvsjanse, men snek seg inn på første stolpe fra spiss vinkel og burde vært avverget av keeper Lars Gunderstuen. De to siste kom i løpet av omgangens fem siste minutter, og etter pause skapte Toten lite. I stedet økte Brumunddal til 4–1. En seier som kunne vært større, men keeper Gunderstuen ryddet opp i to svære sjanser da FK Toten sendte fram mange spillere og ga hedmarkingene rom.

– Hva skal man si? I dag følte jeg faktisk at vi var med og preget kampen i hele første omgang. Ofte har vi blitt trykket bakover, men i dag var vi med i kampen. Så er det å forsvare eget mål, da ..., sukket Håkon Svellet.

Mager poengfangst

FK Totens kaptein vet godt at tre poeng på de 12 første kampene er et poengsnitt som heter nedrykk dersom det fortsetter i samme tempo.

– Vi må bli bedre og vi må selvsagt begynne å ta flere poeng. Det skjønner alle. Hvordan vi skal gjøre det? Vi kan i hvert fall ikke gi opp. Det ligger ikke for oss totninger. Vi skal kjempe på i hver kamp, og jobbe hardt for at marginene skal snu i vår fordel. I dag synes jeg faktisk det var mye positivt å ta med seg. Selv om vi tapte, sa Svellet.

Bildeserie

Stor bildeserie: Hundrevis var samlet på fotballskoler denne uka

Trener Pål Tallerud er også klar på at FK Toten må heve kvaliteten dersom laget skal spille 3. divisjon også neste sesong.

– Akkurat nå er vi ikke gode nok. Gutta kjemper og står på og vi gir ikke opp, sa Pål Tallerud.

Trenger større stall

Han har lenge jobbet for å styrke stallen, men sliter med å få napp.

– Vi har vært tydelig på at vi ønsker å forsterke stallen. Det har vi jobbet med siden i vinter, men det har vært vanskelig å få tak i spillere. Vi har prøvd å få to-tre fra SK Gjøvik-Lyn, men de skal heller rykke opp fra 4. divisjon. Vi har også forsøkt på flere andre, men foreløpig uten å lykkes. Men vi jobber fortsatt med å styrke stallen til etter ferien. For vi har hatt mange skader og stallen er sårbar. Kanskje vi må lete utenfor eget distrikt også, men det viktigste er at gruppa som er her jobber hardt for å snu det. Jeg føler også at stemningen og holdningen er god. Det ser vi i dag. Mange spiller med hjertet for klubben sin, men vi mangler den siste kvaliteten for å vinne slike kamper, sa Tallerud.

Ønsker seg Sangnes

En spiller han gjerne vil se i Toten-drakt i høst er Even Sangnes. Han har studert i Trøndelag og flytter nå hjemover. Han har spilt for Verdal i 3. divisjon i flere sesonger.

– Det er en spiller vi har vært i kontakt med og som jeg gjerne kan tenke meg, sa Tallerud.