Gå til sidens hovedinnhold

Tråkker opp milevis med trimløyper: Måsåbjønnene er folkehelsearbeidere i særklasse

Artikkelen er over 2 år gammel

De mange turstiene i Nordre Land lokker stadig flere ut i naturen. Det kan nordrelandingene takke en gjeng entusiastiske karer for. Og bak står det selvsagt en kvinne, eller to.

OA møter dugnadsgjengen som kaller seg «måsåbjønnene» ved elva, der Folkestien går. Dette er en spesielt tilrettelagt sti der også rullestokbrukere kan ta seg fram. Stien har tilkomst fra Dokka sentrum, og starter som rundløype ved renseanlegget. Langs den spesielt tilrettelagte stien er det lagt til rette for mange ulike aktiviteter.

I år freser dugnadsgjengen stien for første gang, og det merkes på bruken. Men i tillegg holder denne entusiastiske gjengen ikke mindre enn 14 mil med turstier i stand, sommer som vinter.

Prosjektet Ut på tur i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen og Nordre Land helselag har samlet hele 16 merkede og rydda turistier i en egen folder, der kart og beskrivelser følger alle turene. I tillegg holder dugnadsgjngen i orden et eget turstinett på Veståsen.

Startet med Veståsmarsjen

– Dette begynte for mange år siden, kanskje i 2004, med Rotary som arrangerte Veståsmarsjen, forteller Jan Kolbjørnshus, for anledningen enstemmig valgt til gruppas talsmann.

– Den gikk på stier som måtte holdes åpne. Da dette var på stell, opprettet helselaget UT på tur-gruppa. Jeg var med på det første møtet. Dette var i 2007. Da begynte vi å rydde stier på de ti stiene som helselaget hadde plukket ut den gang. De skulle også holdes ved like, og i tillegg byttet de ut par stier hvert år. Nå har dette ballet på seg med stadig flere stiryddere. Nå er vi en gjeng som passer på alle stiene til helselaget.

Populær tradisjon

– Er det slik at hele opplegget har fått en ny giv i år?

– Nei, det vil jeg ikke si. Vi har drevet nokså aktivt, og tar oss av stadig flere stier. Nå har helselaget ikke mindre enn 16 stier som skal holde åpne. De har bestemt at for å være med i trekningen av helselagets premier, må du ha gått minst ti av de 16 stiene og skrevet navnet inn i den utplasserte turboka. I tillegg må de stemple turkortet som er en del av folderen med oversikt over turene.

Stiene som den godt voksne dugnadsgjengen rydder ligger alle i Nordre Land, og mange er tilgjengelige fra Dokka. Derfor trenger ikke Dokka-folket nødvendigvis sette seg i bilen for å komme seg ut på tur. Men noen, som de på Veståsen og noen andre, ligger for langt unna.

16 turmål

Stiene går gjerne til kjente turmål og severdigheter. Et eksempel er furua som har ikke mindre enn fem eiere, og så slik sett er et grensemerke. De totalt 16 turmålene er 5-kilometeren fra Dokka sentrum, Tonlia - Bergehagen, Langmyra på Veståsen, Svartkampen, Eggedosisberget, Dokka-stien, Tinton, Skjellungskampen, Gjevlehaugen, Vealøysa, Åvellhaugen, Vangsjøknatten, Bergevatnet, Brovoldstien, Sjøhytte - Nøsshytta ved Akksjøen og Hundtjernsrunden.

Alle disse stiene blir ryddet for kratt og hindringer. Vinterstid samler de spreke karene seg og går alle stiene med truger for å pakke snøen og gjøre de farbare, tidvis også for dem som går på beina.

Ifølge dugnadskarene går trugesalget på sportsbutikken i Dokka så det suser.

Freser Folkestien

Nytt av året er at Folkestien, som er en runde fra Renseanlegget og ned langs elva og tilbake blir frest og holdt farbar for normalt godt fottøy. Nesten hver gang det snør drar de ut med kommunens snøfreser og sørger for at Folkestien er åpen.

– I vinter er det lite snø og grei jobb. I fjor, den enormt snørike vinteren, var det mye tråkking, forteller gjengen. Og de legger ikke skjul på at de liker dette livet.

Ikke bare skaper de masse opplevelser og helsegevinst for innbyggerne. De holder seg godt i form selv.

De fleste Måsåbjønnene har også vært med på et omfattende prosjekt i Kistefoss skoger. Det er laget ti stier i år, som alle er godt tilrettelagt etter DNT-standard og merket etter den standarden som Gjensidigestiftelsen har krevd. Dette ligger utenom helselagets tilbud.


20.000 navnetrekk

Til sammen er det ikke mindre en 140 kilometermed turstier i Nordre Land. Over 1000 har skrevet i boka til Folkestien siden oktober. Det er mange flere enn før. Og Måsåbjønnene er sikre på at ikke alle skriver seg inn i bøkene. De siste årene har rundt 20.000 navnetrekk blitt skrevet inn i bøkene årlig

– Hvis vi sier at det bor 3-4000 personer i Dokka og omegn, så vitner dette om en utrolig aktivitet, konstaterer Kolbjørnshus.

Ivar Lien forteller at på Facebook er det laget en gruppe som heter Ut på tur. Denne gruppa kan da følge med på arbeidet dugnadsgjengen utfører og se hvor det er fint å legge ut på trimtur. Skulle noen mangle truger, tross sportsbutikkenes utrolige salg, har frivilligsentralen også 20 sett til utlån. Disse er kjøpt inn til både voksne og barn i regi av helselaget. Helselaget har laget eget kart over alle turene.

Dugnadsgleden

– Har måsåbjønner kilometergodtgjorsle for å tråkke opp stiene for andre?

(Unison latter).

– Nei, på ingen måte. Men enkelte av oss kjører mye bil, påpeker en av bjønnene

– En gang kom det opp i et møte i helselaget at vi burde ha litt i godtgjørsle for dette arbeidet. Da sa en av dugnadsfolka, Bjarne Hagen: Blir det slik, så der dere ikke meg her mer!

– Det er en god følelse og en glede å gjøre dette gratis.

En gang de drev og rydda innpå åsen i et forferdelig vær, kom det en kommentar: Dette hadde jeg ikke gjort for penger!

Roser bjønnene

– Det er vel en god følelse for dere å se at stiene blir så mye brukt?

– Selvfølgelig, også er det god trim. Vi får mye ros fra bygda. Og så har vi det vanvittig moro. Dette er bare så koselig som det kan bli. , ler en av dem.

Mette Bergene i Ut på tur-gruppa sier til OA at Måsåbjønnene gjør en fantastisk jobb for folket i Nordre Land.

– Ikke nok med at de holder stiene åpne, de hjelper til på så mange felt. De hjelper idrettslaget, de reparerer taket på skihytta, kjører skiløyper og mye mer. Jeg tror dette nærmest er heltidsjobb for noen av dem, sier Bergene.

Hun vil gjerne dele ut ros til Karin Scheide Sømoen, som leder for ut på tur-gruppa.

– Hun er en fantastisk inspirator for mange og helt rå på å skaffe sponsorer. Det er en svært viktig del bakgrunn for at vi kan ha et slikt tilbud i kommunen vår, sier Bergene.

Kommentarer til denne saken