Trafikksikkerhet - nullvisjonen er stadig målet

Illustrasjonsbilde: Freddie Larsen / NTB scanpix

Illustrasjonsbilde: Freddie Larsen / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Norge har verdens tryggeste trafikk» rapporterer Aftenposten, der det vises til en OECD-rapport. Det er dødsfall i trafikken pr 100 000 innbyggere som er målt, - og ja, det er mye å glede seg over når det gjelder trafikksikkerhet her i landet. Statistikken forteller også at USA og Argentina er i andre enden av skalaen. I Argentina er det seks ganger større fare for å dø i trafikken enn i Norge, uten at slike undersøkelser forteller alt.

Det som imidlertid står fast, er at antallet drepte og hardt skadde i trafikken i Norge har gått ned med stormskritt de siste 50 åra, til tross for økt trafikk, flere kjøretøyer på vegen og høyere fart. I 1970 omkom 560 personer i trafikken, av dem 104 barn under 15 år. Sia har kurven pekt jevn og sikkert nedover, i 2018 var det 106 som døde på norske veger, 1 av dem var barn. I skrivende stund med 26 dager igjen av året er tallet 96 til nå i 2019, ingen av dem er barn! Så krysser vi alle fingre for 2019 skal bli det første året da vi får færre en 100 trafikkdrepte i Norge!

Jeg synes det er særlig gledelig at ingen barn har omkommet i trafikken. Mange skal ha æren for det, men jeg vil særlig trekke fram ei gruppe som ikke så ofte blir nevnt i denne sammenhengen, - alle som jobber på helsestasjoner og i barnehager. Her har det i mange år blitt informert og opplyst om sikring av barn i bil, om bakovervendt barnesete for de minste, om at bilbeltet skal være riktig tilpassa og festa for de litt større. Trygg Trafikk har vært en god støttespiller med både veiledning og materiell, foresatte og besteforeldre har kontinuerlig blitt minna om hvor viktig det er å sikre de små under transport. Riktig bruk av refleks har også vært tema, og her er de minste trafikantene langt flinkere enn oss voksne.

Når året 2019 går over i 2020 og Oppland fylkeskommune går over til Innlandet, har jeg vært leder i trafikksikkerhetsutvalget i Oppland i 8 år. Det har vært noe av det mest givende politiske arbeidet jeg har vært med på. Mitt budskap til alle folkevalgte som nå tar fatt på 4-årsøkta i politikken, er å sørge for at helsestasjonen og barnehagene får nok ressurser og bemanning, slik at de kan fortsette dette viktige arbeidet, - overfor barna og dem som skal ha ansvar for en trygg transport.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken