Dels krevende kjøreforhold på fjellet

Artikkelen er over 2 år gammel

To overganger er stengt torsdag kveld, melder Statens vegvesen.

DEL

Her er en oversikt ført i pennen litt etter klokka 20:

Fylkesvei 51, Valdresflya: Midlertidig stengt på grunn av uvær.

Riksvei 7, Hardangervidda: Midlertidig stengt på grunn av uvær.

Europavei 16, Filefjell: Snø- og isdekke, fare for glatte partier. Klokka 20.00 var det 2 grader, liten kuling og oppholdsvær.

Fylkesvei 53, Tyin-Årdal: Vekslende bart, snø- og isdekke, fare for glatte partier. Klokka 20.00 var det 5 grader, frisk bris og oppholdsvær.

E6, Dovrefjell: Snø- og isdekke. Klokka 18:15 var det 2 grader, stiv kuling og skyet.

Riksvei 52, Hemsedalsfjellet: Stort sett snø- og isdekke, fare for glatte partier. Klokka 20.00 var det 3 grader, liten kuling og snø.

Europavei 134, Haukelifjell: Kolonnekjøring på grunn av uvær.

Ikke meldt om skader

Foreløpig har ikke OA fått meldinger om skader på skog eller infrastruktur som følge av vind i Oppland.

Meteorologisk institutt advarte i dag tidlig om vindkast på 20–22 meter i sekunder i høyereliggende områder, og sendte ut OBS-varsel for Oppland, Hedmark, Akershus, Oslo og Vestfold fylker.

Meteorologene ventet at vinden skulle øke på fra tidlig ettermiddag og først avta et døgn senere. De advarte mot trefall og strømbrudd.

Verre vestover

For Vestlandet sendte Meteorologisk institutt ut ekstremvarsel torsdag kveld. Der ventes full storm.

– Vi mener det har potensial til å gjøre ødeleggelser, sier Reidun Holmøy ved Meteorologisk institutt til NTB.

Det ventes kraftig vind fra Sognefjorden til Rogaland, med vindkast opp mot 30 meter per sekund utsatte steder sør for Sognefjorden. Sent torsdag kveld vil vinden dreie mot vest, og det blir vestlig full storm. Utsatte steder kan det bli sterk storm, forteller meteorologen.

Flom på nest høyeste nivå

Natt til fredag er det ventet høy vannstand på Vestlandet; 35–45 centimeter over høydene oppgitt i tidevannstabellen. Det ventes også høye bølger inn mot kysten, mellom 8 og 11 meter, rapporterer NTB.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har sendt ut varsel om flom på oransje nivå 3 – det nest høyeste – i indre strøk av Hordaland og Rogaland på grunn av kraftig nedbøren og snøsmelting. I ytre strøk er varselet på gult nivå, ett nivå lavere.

Fredag morgen ventes det full storm, som vil gå over i liten storm fredag kveld.

Værfaste i nord

Også i Nord-Norge er det uvær. Utsatte steder i Sulitjelma i Nordland er det meldt orkan, og Bodø lufthavn holder stengt torsdag kveld på grunn av det dårlige været, ifølge Avisa Nordland.

I Troms holder barneskolen i Lavangen stengt fredag, skriver avisa Framover. Busselskapet Borealis kan ikke kjøre som normalt på grunn av uværet.

I tillegg til skoler og flyplasser er flere fjelloverganger og fergesamband i de nordlige fylkene stengt, melder NTB.

Artikkeltags