Gå til sidens hovedinnhold

Frikjent for fartsoverskridelse – igjen

Artikkelen er over 3 år gammel

Påtalemyndigheten tapte anke til lagmannsretten.

31. mars i år ble en mann frikjent i Gjøvik tingrett for en påstått fartsoverskridelse med bil. Utrykningspolitiet mente de hadde målt den til 126 kilometer i timen en natt på Hadeland i oktober i fjor.

«Den bilen som de startet opp å måle farten ut ifra er ikke identifisert. Politibetjentene kunne ikke i retten beskrive hva slags bil dette var, bortsett fra at det ene vitnet mente bilen var svart», skrev tingretten i sin dom.

«Retten har videre i bevisvurderingen lagt vekt på at da politibilen nådde igjen tiltaltes bil, kjørte han innenfor lovlig hastighet», fortsatte retten.

Les også

Frifunnet for fartsoverskridelse

 

Fem mot to

Tingretten påpekte at det er flere avkjørselsveier på den aktuelle strekningen, og at den reelle fartssynderen derfor kunne ha svingt av på et tidspunkt da vedkommende var ute av syne for patruljen.

Påtalemyndigheten anket til Eidsivating lagmannsrett. Der har dommerne, riktig nok under dissens, kommet fram til den første dommen var korrekt.

Flertallet finner som tingretten at det hefter tvil om det faktisk var tiltaltes bil som passerte politibilen i høy hastighet. Mindretallet mener det er bevist ut over rimelig tvil at det var det.

Stemmegivningen viste at det ble fem mot to.

Lå langt bak

Det var en sivil UP-patrulje som foretok fartsmålingen. Patruljen overvåket trafikken på Riksvei 4 fra en avkjøringsvei i Lygnabakkene da ble oppmerksomme på en bil som kom fort. De la seg på hjul – om enn langt bak – og fikk en gjennomsnittsmåling.

Etter cirka tre kilometer nådde de igjen en bil og stoppet den. Føreren har imidlertid altså fått medhold i to rettsinstanser at de kan ha stoppet feil bil.

I tingretten la aktor ned påstand om at den tiltalte mannen fra Gjøvik burde dømmes til 15 dager betinget fengsel. Påstanden ble skjerpet med ytterligere tre dager i lagmannsretten. I tillegg mente aktor at tiltalte skulle idømmes en bot på 10.000 kroner og fratas førerretten i seks måneder.

Kommentarer til denne saken