Gå til sidens hovedinnhold

Tøv fra politimesteren

Artikkelen er over 2 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg ble meget opprørt da jeg i gårsdagens OA leste politimester Johan Brekkes tilsvar til ordfører Ola Tore Dokkens tidligere innlegg om politireformen. Jeg føler det nå er behov for å ta bladet fra munnen.

Politimesteren presterer i sitt tilsvar å påstå at de skal kunne rykke ut til Nord-Torpa på 34 minutter. Dette er det rene skjære tøv. Den utrykningstiden ville en ikke engang kunne oppnå på dagtid når Nordre Land lensmannskontor er bemannet, i hvert fall ikke hvis noe skjedde i våre mest perifere fjellområder. Påstanden vitner om en hårreisende mangel på lokalkunnskap.

Politireformen er en skandale, og den har ført til at ordensmakten i realiteten er helt fraværende på landbygda. For en tid siden hørte vi om et skrekkens eksempel fra Nord-Gudbrandsdal. Der måtte innehaverne av en turistbedrift selv ta hand om en krakilsk gjest, legge vedkommende i strips og plassere ham på et lager fordi det ikke var en eneste politipatrulje tilgjengelig i Gudbrandsdalen. Dette er politireformen i et nøtteskall, og i tiden framover kommer vi til å oppleve mange lignende hendelser.

Nedleggelsen av lokale passkontorene er et annet skandaløst sentraliseringseksempel.

Regjeringen har her vist at den er mer opptatt av å oppfylle internasjonale standarder enn å ivareta tjenestetilbudet til befolkningen. Og som alltid er det oss i utkantstrøkene som rammes.

I politimesterens innlegg blir det sagt at 90 prosent innbyggerne ikke skal ha lenger enn 45 minutters kjøretid til nærmeste passkontor. Vel, da er det åpenbart at vi befinner oss blant de resterende 10 prosent, for den reisetiden ville knapt nok vært oppfylt da vi hadde passkontor på Dokka. Nå må vi kjøre halvannen time ned til Gjøvik for å få pass.

For mange av oss vil dette være helt utenkelig; da lar vi heller utenlandsturen være. Slik sett fungerer den nye passordningen som et utreiseforbud fra landet for oss som bor i avsidesliggende utkantstrøk.

Politireformen er, som de fleste av tidens reformer, et bevisst ledd i regjeringens strategi for å ødelegge Bygde-Norge, og politimesteren er åpenbart deres svorne våpendrager når det gjelder å gjennomføre denne destruktive målsettingen. Men han kan holde sin munn lukket, for det er ingen av oss som lar oss bløffe av usannhetene i hans propaganda.

Kommentarer til denne saken