Gå til sidens hovedinnhold

Toten-forfatter med Tour de France-roman: – De brukte doping etter mantraet: Prøv alt, i tilfelle noe virker

Artikkelen er over 1 år gammel

Hvordan var det egentlig i Tour de France i 1919, da røyken fra en verdenskrig knapt hadde lagt seg? Med «Tour dø France» har totningen Geir Stian Ulstein skrevet en forrykende roman om fem nordmenn som motvillig blir med på sirkuset for nøyaktig 100 år siden.

I over 100 år har «Touren» vært verdens mest kjente sykkelritt og livet på landeveien har ikke alltid vært like glamorøst som i dag.

Året er 1919. Frankrike ligger ødelagt etter den verste krigen verden hadde sett. Redaktøren av tidsskriftet L’auto bestemmer seg for å gjenreise Tour de France – og med det hele nasjonen France.

Les også:

Les også

Neste år blir det festivalkrasj mellom Fredvika og 2830. – Synd for publikumet, sier festivalsjef Terje Slettum

Fra virkeligheten – nesten

Historien viste at denne mannen, Henri Desgrange, skulle langt på vei lykkes med prosjektet. Det var i mellomkrigstiden at rittets popularitet virkelig vokste, løftet fram av en generasjon ryttere som kjempet med alle midler om etappeseirene.

– Rittet på denne tiden var noe helt annet. Det er utrolig fascinerende å forsøke å nærme seg idrett slik det var for hundre år siden, da deltakerne i Tour de France var mer gladiatorer enn idrettsmenn, sier Geir Stian Ulstein om bakgrunnen for sin nye roman.

Les også:

Les også

Jo Nesbø om bassisten fra Skreia i «Kniv»:– Har jeg varslet virkelighetens Bjørn Holm om hvordan det går?

De aller fleste karakterene i boka har virkelig levd på ekte. Den ovennevnte Desgrange så vel som tidlige sykkellegender som Henri Pélissier og Tour-vinner i 1920 Philippe Thys er med – innimellom fem nordmenn som på burlesk vis forviller seg til startstreken på knæsj turkise Bianchi-sykler.

– Romanen ble til i etterkant av sykkelboken «Drømmenes fjell» fra 2015. I møtet med strålende anmeldelser og mye oppmerksomhet fikk jeg behov for å skrive noe ganske annet, forteller Ulstein.

– Jeg ville skrive noe som var utenfor alle tankebaner, fullt av galgenhumor og farget av krig. I Tour de France 1919 fant jeg hva jeg lette etter. Med førsteutkastet ferdig klarte jeg likevel ikke å unngå å beholde mye av det som virkelig hendte i dette rittet. Heldigvis for meg og boka er det så sprøtt, at det egentlig er utenfor enhver fantasi. Det var tross alt et ritt der de brukte doping etter mantraet: Prøv alt, i tilfelle noe virker. Og de syklet gjennom skyttergravsområdene fra den nylig avsluttede krigen.

Historiker og sykkelentusiast

Blant deltakerne dukker også fem nordmenn opp. Disse fem tidligere soldatene har hver sin historie og blir tilfeldigvis også med i rittet, som hovedpersonene i boka.

– Å inkludere nordmenn i Tour de France 1919 er selvfølgelig et litterært grep, men det er ikke helt tatt ut av luften. Det deltok nordmenn i ulike avdelinger på begge sider under første verdenskrig. Veteraner fra krigen deltok i Tour de France, ikke alltid med rett evne. I romanen får leseren møte Kristoff, Hushovd og Boasson Hagens forgjengere, men de har litt andre motivasjoner og hjelpemidler enn våre norske sykkelhelter har hatt.

Geir Stian Ulstein er utdannet historiker og skriver skjønn- og dokumentarlitteratur. Sykkelsporten har han tatt med seg fra ungdommen inn i arbeidet med bøker, først som meditasjonsform mellom skriveøkter, men etter hvert til essaybøkene «Bakker og Berg», «Monumentene» og «Drømmenes fjell». Tidligere i år var han sammen med dr. Øyvind Torp aktuell med «Selvforsvar mot kreft» – en bemerkelsesverdig bok om å vinne umulige kamper som gikk rett inn på bestselgerlisten. I fjor høst fikk hans «Tysklandsbrigaden – til fiendeland for freden» masse oppmerksomhet, og var en av de mest solgte historiebøkene.

– Jeg lar meg inspirere av spontane ideer, og utfordringen av å sette dem ut i virkeligheten. Ideen om fem norske deltakere i krigsutgaven av Tour de France har jeg jobbet med i fire år. Som alle prosjektene mine er det grundig research som ligger til grunn, men her har jeg i tillegg fått løpe fritt med galgenhumor.

Annerledes og morsom

Dette er en bok med bred appell, ikke bare for sykkelfolket. Humoren sitter løst der nordmennene ledes gjennom Frankrike. Som historiker har Geir Stian Ulstein brukt mye tid på å dokumentere historiske og politiske forhold og grave i biografier og obskure kilder. Det har det blitt en spennende bok av!

Les også:

Les også

Sørum hyller Teigen på totning i Tønsberg: – Akkurat dæ spør je ingen etter, ama!

– Det er en unik bok, med et perspektiv som faller litt bortenfor de fleste samtidsromaner. Handlingen utspiller seg i en sykkelbransje med litt friere tøyler enn i dag, i et landskap hinsides dagens trygge rammer. Her er det noe for historie- og krigsfans, sykkelentusiaster og mange andre typer lesere, sier forlagssjef Erlend Sande.

– Boken er annerledes, morsom og byr på mange overraskelser underveis. Det er derfor vi har satset på denne romanen. Vi vet at mange syklister er levende opptatt av kulturen, mytene og historien som tilhører sporten, så vi tror mange vil sette pris på dette.

Kommentarer til denne saken