Gå til sidens hovedinnhold

Tørkesommeren ga småvokst elg – eksperter anbefaler rettet avskyting

Artikkelen er over 1 år gammel

– Høstens elgkalver vil nok forbli små dyr livet ut og selv produsere små dyr, mener tre artikkelforfattere i fagmagasinet Hjorteviltet.

Hjortevilt i Sør-Norge ble stående unormalt lenge på vinterens kvistbeite for et år tilbake, og fikk bare et glimt av vår før den historiske tørkesommeren, innleder de tre ekspertene. Konsekvensen ble blant annet unormalt lav kroppsvekt på elgkalvene som ble født i høst.

– Det kan være god forvaltning å dreie mer av årets avskyting mot 1,5-åringene, skriver Hilde K. Wam, Erling Johan Solberg og Olav Hjeljord.

Wam er forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) på Åa, Solberg er seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (Nina) i Trondheim, Hjeljord er professor emeritus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås.

Ekstra snørik vinter

I artikkelen som nylig ble publisert på nettstedet hjorteviltet.no spår forskerne at elgkalvene vil forbli små av størrelse og få småvokste avkom selv.

– Nesten all fostervekst skjer i siste tredjedel av drektigheten, som sammenfaller med mars–april–mai for elgens del. Noen uker med «forlenget» vinter i forhold til normalen vil ubønnhørlig påvirke fødselsvekta til kalven, skriver de.

Over store deler av Sør-Norge ble senvinteren 2017–2018 både ekstra lang og ekstra snørik.

Unormalt beitepress

I Gjøvik kommune har Nibio taksert elgbeitene etter samme metodikk hvert femte år, inkludert sommeren 2018. I fjor fant de et unormalt høyt beitepress i forhold til tidligere år.

Gjøvik er et område som har mye rogn å tilby elgene. Rogn er noe av det mest foretrukne buskbeitet for elg, mens bjørk normalt beites i henhold til tilbudet. Jo mindre rogn, osp og selje en elgbestand har tilgang til, desto mer beiter de på bjørk, bemerker forskerne.

En elgkalv som er født liten har mulighet til å ta seg opp til normalvekt gjennom en god sommer. Blir det for varmt og tørt på forsommeren, modnes også vegetasjonen tidlig og den kjemiske sammensetningen i plantene blir mindre gunstig for elgen. Dessuten produseres det langt mindre beitbar biomasse, påpeker Wam, Solberg og Hjeljord.

Kommentarer til denne saken