Gå til sidens hovedinnhold

Tør vi se det?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nylig ble Tom Hagen pågrepet, siktet for å ha drept eller medvirket til å ha drept sin kone, Anne-Elisabeth, som har vært forsvunnet i et og et halvt år. Jeg tar selvsagt ikke stilling til hva som har skjedd i saken, som er under etterforskning. Men reaksjonene den vekker, er interessante. I sosiale medier mangler det ikke på folk som har forstått det fra dag en eller har visst det lenge. Hvorfor hopper så mange til den konklusjonen uten å kjenne til saken annet enn fra media?

Det er fordi historien har lært oss at dette er det mest sannsynlige. De fleste drap begås av noen i nær relasjon til den drepte. Partnerdrap utgjør en fjerdedel av alle drap i Norge. I sju av ti partnerdrap er det registrert vold før drapet ble begått. Arbeidet med å unngå disse drapene, som ofte er varslet, har fått økt fokus, men tallene viser at vi langt fra er i mål.

Nettopp den nære relasjonen gjør det vanskelig å sette grenser for vold. Når en du er eller har vært glad i også utøver seksuell, fysisk, psykisk eller økonomisk vold og kontroll, er det vanskelig å si fra. Dessverre opplever flere å si fra uten å få tilstrekkelig hjelp. Politiet i Innlandet er bekymret for at familievold kan øke i denne tiden når vi er mer isolert enn ellers, og det er betryggende å høre at de har fokus på dette og ber lærere og barnehagelærere være ekstra oppmerksomme på faresignaler. Jeg er også bekymret for familier som har utfordringer i relasjonene og nå er ekstra tette på hverandre. Mest bekymret er jeg for de aller minste som ikke er i stand til å ta kontakt med hjelpeapparatet selv.

Også menn opplever partnervold, faktisk er tallene ganske like når det gjelder mindre alvorlig vold. Men det er i hovedsak kvinner som blir rammet av alvorlig vold og partnerdrap.
Vi vet at altfor mange barn også opplever vold, og at de tar skade av å være vitne til vold. Vold og overgrep syns ikke nødvendigvis utenpå, og derfor må vi alle være villige til å se etter signaler på at barn og voksne opplever skadelig og ulovlig vold. Det er også viktig at det å oppleve vold og overgrep ikke er skamfullt for den som opplever det, slik at det blir lettere å snakke om det og å oppsøke hjelp.

Vi må tro det for å se det og gjøre noe med det.

Kommentarer til denne saken