Vi møter samboerparet, fiolinist Atle Sponberg og sopran Ann-Helen Moen på Sentralen i Oslo i forbindelse med Orkester Innlandets konsertvirksomhet i Innlandet denne høsten.

Men de to toppmusikerne benytter anledningen til å fortelle litt om hvordan de to møttes i moden alder, hvordan det oppleves å bo sammen og samtidig ha hver sine karrierer.

– Vi har kjent hverandre og opptrådt sammen i mange år, sier Ann-Helen.

– Men så var det i Fredrikstad at det egentlig skjedde, på en festival med Mozart som tema. Etter konsertene var over ble vi som man ofte gjør sittende sammen, høre på musikk til langt utover natta, diskutere fortolkninger og hvilken innspilling som var den beste. Vi var så hjertens enige, og siden da – det er åtte år siden nå – har vi hengt sammen, minnes Ann-Helen.

Fiolin til ti millioner

Begge står foran en travel høst, blant annet i samarbeid med Orkester Innlandet (tidligere Gjøvik Sinfonietta) der Sponberg er kunstnerisk leder: Sponberg med sin 1752-modell Giovanni Battista Guadagnini-fiolin til 10 millioner (!) kroner – velvilligst utlånt av Sparebankstiftelsen, og Ann-Helen Moen med sitt instrument, som hun alltid bærer med seg – stemmen. Og som hun blant annet bruker i et fulltids engasjement ved Norges musikkhøgskole i Oslo.

Ann-Helen og Atle har en forkjærlighet for Innlandet, ikke bare på grunn av Orkester Innlandet (OI), men på grunn av naturen, som begge er flittige brukere av til rekreasjon og friluftsliv, sommer som vinter. Ann-Helen er oppvokst i Hustadvika utenfor Molde, og Atle har sin familiebakgrunn fra Trysil, men med oppvekst på Gjøvik.

– Vi er begge tiltrukket av naturen. Jeg tilhører en generasjon der vi fikk lov til å leke oss ute i skogen, klatre i trærne. Dette er noe vi begge har tatt med oss videre, forteller Ann-Helen.

Slått av Tellefsen i Birken

Atle har gått Birkebeinerrennet 13 ganger. Flere ganger sammen med fiolinist-kollega Arve Tellefsen.

Han minnes spesielt ett renn:

– Det var det første året vi gikk sammen, forteller Atle.

– Arve slo meg – med flere minutter. Han er jo 28 år eldre enn meg, og jeg fikk virkelig høre det etterpå av musikerkollegene.

Arve Tellefsen har vært en stor inspirasjon for Sponberg, selvfølgelig musikalsk som fiolinist i verdensklasse, men det er likevel litt spesielt at denne inspirasjonen også gjelder friluftsliv.

– Dette med trening ble viktig for meg etter at jeg hadde lest i et eller annet blad, kanskje det var Vi Menn, at Arve trente en masse, sier Sponberg.

– Jeg var 10 år gammel den gangen, og jeg bestemte meg umiddelbart for at jeg måtte gjøre det samme som Arve. Trene mye, ved siden av å øve like mye. Og etter at vi ble kjent og hadde spilt sammen, har vi blant annet vært med på Marcialonga i Italia sammen. I tillegg til Birken. Dette har vært utrolig gøy.

Du tror du skal dø ...

Ann-Helen og Atle understreker betydningen av å holde seg i fysisk god form når en skal yte på kunstnerisk toppnivå, og mener det er en sammenheng mellom disse to elementene:

– Å utfordre grenser fysisk har kanskje gjort oss modige, sier Atle.

– Idrettslig satsing, selv om dette er svært forskjellig fra det å være musiker, har muligens gjort oss bedre i stand til å tåle påkjenningen ved å stadig å prestere på toppnivå. Det har jo vært øyeblikk hvor du tror du skal dø rett før du skal ut på scenen, men likevel går du ut der med friskt mot. Ja, natur og musikk henger gjensidig sammen ...

Begge er de – selvsagt – svært begeistret for Orkester Innlandet:

– De er helt fantastiske, sier Ann-Helen.

– En leken gjeng som har gjort mange artige prosjekter, som for eksempel tangokonsertene og cd-en «Tango 4 Strings» eller Kyrre Teksnes-prosjektet som blant annet går ut på at musikerne gjør koreograferte bevegelser parallelt med framførelsen. Orkesteret engasjerer seg ofte i ekstremt krevende prosjekter. Slike satsinger tyder på stor vilje til utvikling, til det å tenke framover, være oppdatert og med på det nasjonale laget. De som er på toppen tenker nytt hele tida, og det klarer Orkester Innlandet. Det står det respekt av, sier Ann-Helen.

Musikk og samliv

Begge opplever konsertsituasjonen etter korona-tida som krevende. Det har tatt tid å fylle benkeradene opp til samme nivå som før koronaen. Og er det fortsatt. Men det er ett felt som fungerer skikkelig bra:

– Festivalformen har vi virkelig fiksa i Norge. Det gir håp, sier Atle.

Ann-Helen bekrefter dette. Hun kommer rett fra Stavanger Kammermusikkfestival der hun har sunget sammen med pianist Christian Ihle Hadland i relativt smale programmer, men konsertene har vært godt besøkt.

Både Ann-Helen og Atle mener de behersker det å kombinere samliv og krevende solist-karrierer på en bra måte:

– Det kunne ikke falle meg inn å si til Atle at nå har du vært så mye borte at du må si nei til oppdrag. Det eksisterer i vår tankegang. Vi vet begge hva dette yrket krever og at vi respekterer hverandre i denne sammenhengen. Det hjelper sikkert også at vi var godt voksne da vi møttes, sier hun.

Turne med OI

Denne høsten står turne og festivaldeltakelse på programmet for Orkester Innlandet. For Ann-Helen Moen er det spesielt ett verk på denne turneen som står hennes hjerte nærmest, nemlig Richard Strauss’ «Vier letzte Lieder».

Richard Strauss, som ikke må forveksles med valsekongene, ønsket at Hamars store sangstjerne Kirsten Flagstad skulle urframføre dette verket. Det skjedde da også. Men ikke før Strauss var død.

I 1950, året etter Strauss’ bortgang, sto Kirsten Flagstad sammen med dirigent-ikonet Wilhelm Furtwängler i Royal Albert Hall i London og framførte disse sangene for første gang.

Nå blir de altså å høre med Orkester Innlandet, Ann-Helen Moen og Atle Sponberg på Hamar allerede 15. september. Konserten gjentas på Lillehammer og i Trysil henholdsvis 13. og 14. september. I tillegg spiller orkesteret et bestillingsverk av bandoneonisten Per Arne Glorvigen og Piazzollas konsert for bandoneon og orkester – selvsagt med Per Arne Glorvigen som solist.

29. september spiller Orkester Innlandet på Gudbrandsdal Musikkfest på Vinstra, under ledelse av dirigent Peter Szilvay, og med blant andre Wolfgang Plagge som solist.

OA PRESISERER: Martin Bækkelund er en tidligere mangeårig medarbeider i Oppland Arbeiderblad. Han er i dag også tilknyttet støttegruppa til Orkester Innlandet. Det samme er Tore Hagebakken.