På Østre Toten har det kommet 20 millimeter med nedbør det siste døgnet. Dessverre skal det nok mer til før regnværet har noen virkning.

Årets april er den niende tørreste som er registrert på Østlandet siden 1900. Over hele Sør-Norge har farevarselet for gress- og lyngbrannfare ligget på oransje nivå de siste ukene.

Mest på Østre Toten

Vakthavende ved Meteorologisk institutt forteller at det har kommet en del nedbør det siste døgnet. Det er Østre Toten kommune som har registrert størst mengde i distriktet på 16 millimeter.

Resten har ligget på rundt 9 millimeter de siste 24 timene.

– Selv om 16 millimeter hører ganske mye ut, så er det nok ikke nok. Det skal gjerne komme en del nedbør før det vil ha noe vedvarende virkning som på gress- og lyngbrannfaren, sier vakthavende Siri Wiberg.

Også på tirsdag 11. mai er det meldt regn i distriktet. Det er lavtrykket som ligger et godt stykke ute i Nordsjøen som fører dette regnet.

– I morgen tirsdag er mer bygepreget med flere lokale variasjoner. Noen vil ikke få noe regn, mens andre kan få opp mot 15 til 20 millimeter, sier Wiberg.

– Ser tørt ut framover

Foreløpig er brannfaren og Meteorologisk institutt har fjernet brannfarevarslene nå mens det regner. Hvilket nivå det vil det vil komme på etter regnværsdagene er over er ikke sikkert å konstatere for meteorologene.

– På ett døgn er 20 millimeter veldig bra, men når det har vært så tørt som det har vært nå så bunner det ikke. Nedbøren bare slukes opp på en måte. For at nedbøren skal virke ordentlig når det er så tørt som nå må det komme regn over flere dager, sier Wilberg.

Hun forteller at hun selv er en solelsker, men at hun ble glad for å se dråpene på ruta.

– For første gang i livet har jeg synes det har vært ordentlig godt med regn, sier hun.

Torsdagen er det meldt oppholdsvær igjen, men det ser ut til at det kan komme noe regn også på fredag.

– På fredag er det ikke store mengder det er snakk om, men man ser antydning til fem til ti millimeter. Etter fredagen ser det tørt ut framover, forteller Wiberg.

Når det gjelder temperaturene vil det på regnværsdagene ligge på åtte til ti grader på dagtid, ifølge Wiberg.

– På natten kan det bli minusgrader. Når høytrykket bygger seg opp vil temperaturene stige, sier hun.