Gå til sidens hovedinnhold

To av ti skifter ikke til sommerdekk

De fleste kjører piggfritt, men det er ikke alle som kommer til å få på sommedekk i løpet av sommeren.

Første mai skal piggdekkene av over hele landet, med noen unntak.

– De fleste kjører med piggfrie vinterdekk, men ikke alle kommer til å skifte disse for sommeren, skriver Tryg forsikring i ei pressemelding.

To av ti kjører på piggfrie vinterdekk hele året, opplyser forsikringsselskapet. Det viser resultatene av en undersøkelse gjort for forsikringsselskapet. 22 prosent svarte at de kjører med vinterdekk hele året.

Dårligere veigrep

De viktigste egenskapene til et sommerdekk er kort bremselengde i varmt vær, god sidestabilitet, god drenering av regnvann og gummi som ikke slites for fort av hardt og grovt underlag, skriver NAF på sine nettsider.

Ifølge NAF slites piggfri vinterdekk betydelig raskere på sommerføre. Dessutene har vinterdekkene dårligere egenskaper på sommerføre.

– Å kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren kan få konsekvenser. De har langt dårligere veigrep enn sommerdekk, ikke minst på våt veibane. Selv på tørr veibane vil bremselengden være lenger med piggfrie vinterdekk enn med dårlige sommerdekk, noe som kan bli fatalt ved brå oppbremsing, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Les også

Drivstoffprisene i Valdres har blitt heftig diskutert:– Skal ha veiledende priser åtte timer i uka

Piggfrie vintedekk har mykere gummi enn sommerdekkene. Dette er til hjelp på vinterføre, men sommertid kan det bli farlig.

Ingen helårsdekk

Ifølge forsikringsselskapet risikerer man ustabilitet, lengre bremsestrenkning og langt dårligere drenering av regnvann om man kjører på vinterdekkene på sommerføre.

– Det finnes ikke helårsdekk som er like god på vinter og sommerføre. Bruker du piggfrie vinterdekk på sommerføre utsetter du deg som bilist og dine passasjerer for unødig risiko som i verste fall kan forårsake sammenstøt, skade og død ved for eksempel en kritisk oppbremsing på våt veibane. I tillegg er man en trussel for myke trafikanter, sier Brandeggen.

Les også

– I dette «smitteredet» var det nærmere 200–300 personer. Totalt uakseptabelt

Vanligvis skal piggdekkene av første mandag etter påske i Sør-Norge. Denne fristen ble utsatt på grunn av korona og fristen ble dermed første mai for hele landet.

– Nå er det nær sommerlige forhold i lavlandet i Sør-Norge, men det kan fremdeles være fare for kuldegrader og frost om natta enkelte steder, ikke minst i høyden. Føler du usikkerhet ved å skifte til sommerdekk bør du vente. Det er bilførers ansvar å sko seg etter forholdene, og vi vet jo at man kan oppleve vinterlige forhold også i mai måned mange steder i landet, sier Brandeggen.

Kommentarer til denne saken