Gå til sidens hovedinnhold

Titlestads sorti

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Med sitt innlegg 2. juli sier historieprofessor Torgrim Titlestad takk for seg i debatten med undertegnede. Det er en fornuftig avgjørelse. Knapt noen av OAs lesere vil savne en debatt som dessverre nå har sporet fullstendig av.
Jeg vil minne om utgangspunktet: Under lanseringen av Kari-Anne Karlsens bok Høyt spill 1. juli i Hov, brukte professor Titlestad scene og taletid til å komme med en rekke tvilsomme og udokumenterte påstander om lederen for Osvald-gruppa, Asbjørn Sunde. Ifølge Titlestad var Furubotn patriot, Sunde agent for Stalin. Hans kanskje mest oppsiktsvekkende uttalelse kom da han kritiserte oppsettingen av krigsminnesmerket over Osvald-gruppa på Sollia gård i 2014.
I mine svar til Titlestad har jeg argumentert for at Sunde og Furubotn i mangt og mye hadde samme mål og samme syn på aktiv motstand. Dette var det politiske grunnlaget for at de to motstandslederne samarbeidet fra høsten 1942 til vinteren 1944. At begge oppholdt seg i Søndre Land under krigen (Sollia gård), riktignok på forskjellig tid, understreker dette poenget. Jeg har også argumentert for at begge kun hadde sporadisk kontakt med Moskva under krigen og at denne kontakten alt i alt var av mindre betydning enn samarbeidet med nasjonale eller vestorienterte motstandsgrupper. Dessverre ønsket ikke Titlestad en diskusjon på et slikt grunnlag. Han ville heller snakke om Mao, Stalin, AKP (ml) og det han kaller «Sunde-kultusen». Etter mitt skjønn en avsporing og en uredelig debatt-teknikk.
Med dette ønsker jeg både Titlestad og Oppland Arbeiderblads lesere en riktig god sommer.

Morten Conradi, filmskaper og forfatter. Forfatter av boka Osvald – Storsabotøren Asbjørn Sunde (sammen med Alf Skjeseth). Se også NRKs film om Osvald-gruppa https://tv.nrk.no/serie/brennpunkt/MDUP11000410/23-03-2010

Kommentarer til denne saken