Tiltalte: – Livet var ganske kjedelig og uinteressant

Den tiltalte 17-åringen i retten mandag.

Den tiltalte 17-åringen i retten mandag. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Den drapstiltalte 17-åringen er i gang med sin forklaring i Nord-Gudbrandsdal tingrett mandag. I sin forklaring tegner han et bilde av få venner og et liv som er ganske ensomt.

DEL

(GUDBRANDSDØLEN DAGNINGEN): – Jeg følte meg ganske ensom og alene. Livet var ganske kjedelig og uinteressant, sa 17-åringen under sin forklaring i Nord-Gudbrandsdal tingrett mandag.

Rettssaken foregår i lokalene til Sør-Gudbransdal tingrett.

Etter lunsj mandag startet hans forklaring i rettssaken der han er tiltalt for drap og grov kroppsskade. Rettens administrator, dommer Ingulf Nordahl, startet med å spørre om 17-åringens bakgrunn.

– Jeg hadde venner på barneskolen, men på ungdomsskolen ble jeg litt utenfor og hadde ikke noen særlig venner. Jeg ble ekskludert og var vel ikke interessant nok, sa 17-åringen.

Preget

En preget 17-åring fortalte om sin oppvekst på Vinstra.

– Det var greit å vokse opp på Vinstra, sa 17-åringen.

Han hadde noen venner på barneskolen, men tiden ble mer vanskelig på ungdomsskolen der han hadde få venner.

– Jeg ble mobbet i en viss grad og var ikke med i fellesskapet. Jeg var ikke særlig pratsom. Jeg ble kalt flere ting, og jeg reagerte. Noen ganger ble jeg skikkelig irritert etter at de prøvde å få meg irritert, sa 17-åringen.

– Sa du fra til noen om situasjonen? spurte dommeren

– Nei, jeg følte ingen kunne hjelpe meg.

Ble avvist

Han gikk i samme klasse som avdøde på ungdomsskolen, men på den videregående skolen havnet de i forskjellig klasse.

– Vi var verken venner eller uvenner. En gang spurte jeg om hun ville bli sammen med meg, men hun avviste meg, sa 17-åringen.

Rettens administrator spurte om hvorfor 17-åringen ville ta livet av henne.

– I løpet av sommeren fikk jeg lyst til å ta livet av henne.

– Hvorfor hun?

– Hun var en person jeg likte godt. Jeg får det ikke til å stemme overens heller. Jeg tenkte at jeg skulle gjøre det, men ikke at jeg måtte gjøre det, sa 17-åringen.

Mannen i 50-årene som prøvde å gripe inn for å forhindre drapet, vitnet også mandag. Han ble selv knivstukket i leggen, og 17-åringen er tiltalt for grov kroppsskade mot mannen i tillegg til drapstiltalen.

– Jeg satt og kjørte traktor da jeg så gutten kom dragende med en jente. Jeg skjønner fort at det er noe som ikke stemmer siden jenta sliter med å holde seg på føttene og har unormale bevegelser. Jeg hopper ut av traktoren og roper til gutten at han skal slippe jenta. Det gjør han ikke, sa mannen under forklaringen sin mandag under rettssaken i Nord-Gudbrandsdal tingrett.

– Forsøkte å dra ham unna

Mannen i 50-årene, som er nabo til den avdøde jenta, løper etter gutten og prøver å gripe inn. Han løper oppover vegen og tar tak i gutten som holder i jenta.

– Jeg sprang fram og ropte til gutten. Jeg forsøkte å dra ham unna jenta og tok tak i ham. Da så jeg han hadde en kniv i hånde, fortalte mannen.
I basketaket som oppstå ble mannen knivstukket i leggen to ganger.

Like etter kommer jentas mor kjørende som ikke er klar over situasjonen, annet enn at mannen er knivstukket og at det også gjelder en person til. Den knivstukne mannen setter seg i baksetet av bilen og de ringer politiet. Politiet gir dem beskjed om å kjøre direkte til legevakt.
Verken han eller jentas mor vet på det tidspunktet hvem jenta som er knivstukket er.
Det får den knivstukne mannen først greie på når han er under behandling på legekontoret på Vinstra.

Preget av skadene

Mannen fikk ved to knivstikkene kuttet av leggmuskler både foran og bak i den ene foten. Kort tid etter fikk han også blodpropp som følge av skadene. Mannen ble operert og var sykemeldt i et par måneder. Fortsatt er han preget av skadene. Den ene foten er svakere enn den andre og at han har av og til nervesmerter.

Øystein Skurdal er mannens bistandsadvokat under rettssaken som nå pågår i tinghuset på Lillehammer.

– Utover det som kommer fram i retten ønsker ikke min klient å gi noen kommentarer. Han ønsker ikke å ha noe fokus i denne saken, sier bistandsadvokat Skurdal i en rettspause.

I retten spurte Skurdal sin klient om hvordan han har hatt det mentalt etter opplevelsen:

– Tenker på det hver dag

– Etter 31. oktober 2018 da dette skjedde så har det vært helt forferdelig. Det er skikkelig tøft. Livskvaliteten er betydelig redusert. Det går ikke en dag uten jeg tenker på dette. Når jeg skal sette meg ned og ta det med ro, da kommer tankene. Før kunne jeg glede meg over å se fotball på fjernsynet … men nå velter ondskapen inn i tankene.
Det går bra så lenge jeg jobber hardt og trener meg i senk. Det gjør at jeg sover godt. Men hendelsen er det første jeg tenker på når jeg våkner, fortalte mannen i retten.

Mannen er venn av familien til den drepte jenta og sa i retten det er tøft å oppleve en familie som er så preget av det som har skjedd og at han merker det på mange vis.

– Gjennom vinteren har jeg vært på noen skiturer med faren. Når jeg går bak ham i skisporet kan jeg nærmest se i hvert eneste stavtak hvordan smerten over det som har skjedd, sitter i ham.

Artikkeltags