Denne uka har vi satt flere negative smitterekorder. 1156 nye smittetilfeller på ett døgn, er mer enn noen gang før i dette lange siste året. Vi er i den tredje smittebølgen, og tiltakene er strammet hardt inn i de mest utsatte områdene. Foreløpig er det for tidlig å si om vi har nådd smittetoppen eller ei. Erfaringen tilsier at det går innpå et par uker før effekten av innstrammede tiltak gjenspeiles i smittetallene.

I skrivende stund nærmer tallet seg 85.000 som gjennom pandemien har fått påvist smitte i Norge. Snart 25.000 Oslo-borgere er blant dem. 648 koronadødsfall er siden februar i fjor meldt til Folkehelseinstituttet (FHI). De flest som er døde av eller med smitten var i aldersgruppen 80–89 år. Torsdag var 225 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge, 40 av dem fikk respiratorbehandling.

Nesten alle de som nå er innlagt på sykehus med covid-19 er smittet av mutasjoner. Trenden er at de som blir så syke at de må legges inn, er yngre enn før.

Dette kan tyde på at vaksinasjonen av de eldste fungerer. Antall vaksinerte stiger ulidelig sakte, men sikkert, og har passert 260.000 fullvaksinerte.

Det er fortsatt langt fram. Imens blir altså anbefalingene bare strengere, mens vi etter beste evne forsøker å planlegge for påskeferie, leirskoler og konfirmasjoner. Tradisjoner settes på vent og store begivenheter må bare bli som de blir denne våren.

Helseministeren gjorde torsdag et forsøk på å bringe forvirringen til et lavere nivå rundt hva som er lov denne påsken. Til grunn for anbefalingene ligger den kjensgjerning at vi aller helst egentlig burde bli hjemme, alene, og puste med magen. Fordi av det vi vet om smitten er at den øker i perioder der vi begynner å bevege oss over kommunegrenser og er i nærheten av hverandre. Slik er det bare, uansett hvor forsiktig den enkelte forsøker å være. Tallene er ikke til å misforstå. Samtidig er det fullt forståelig at noen dager på hytta, for dem som har den muligheten, kan være ren terapi i ei tid som nå.

Smitteutviklingen den neste uka blir åpenbart avgjørende for påskeferien. Fjorårets hytteforbud ligger som et ris klart bak speilet. Forskjellen er at i år vet vi hva som står på spill.