«Bedre for klimaet om dere begår selvmord»

Har du hørt noe så sjukt?!. Ja, dette ble sagt til unge miljøaktivister i forkant av skolestreiken for klima. Om du leser videre, les gjerne hele innlegget som om det skulle vært skrevet i capslock, for nå har det gått for langt.

Okei, så er du uenig i at klimaendringene er menneskeskapt. Kanskje tenker du som FrPs stortingsrepresentant Jon Helgheim at «vi som vokste opp på 80- og 90-tallet, har vært gjennom dette før. Den gang var det skremsler om sur nedbør, skogsdød og mye annet rart, og mange av oss var oppriktig redde. Det viste seg heldigvis at det bare var oppspinn eller sterkt overdrevet.» Og det, det skal du få lov til å tenke.

Men hva er egentlig det verste som kan skje av at barna dine tenker på, og engasjerer seg for miljøet vårt? Skader det deg? Er det slemt gjort? Sårer eller krenker de noen? Er det ikke bare fantastisk fint at dine barn, og andres barn, tenker på framtiden, ikke bare sin egen – men fremtiden til sine barn, barnebarn og oldebarn?

Og hva er det beste som kan skje? At vi stopper en potensielt ødeleggende utvikling, og redder fremtiden! At vi hindrer millioner av mennesker i å bli revet vekk fra kjent og kjært og bli klimaflyktninger. Tenk så stolt du kan være av barn og unge i landet vårt, som skulka skolen til tross for hets og hat fra meningsmotstandere i alle aldre, og sto opp for det de trodde på – dersom det viser seg at de har hatt rett hele tiden. Dersom det ikke er oppspinn, eller sterkt overdrevet. Tenk så stolt du kan være av barn og unge allerede nå, bare for å ha stått opp for noe de tror på.

Har du delt det innlegget mange mennesker har delt, om at nå «kidz» – nå er det bare å endre livsstil, for om DU faktisk tørr å mene at tiltak må settes i gang for å gjøre Norge til et mer miljøvennlig og bærekraftig land (eller egentlig mene noe som helst), da kan du like gjerne slutte å bli kjørt på trening, slutte å spise kjøtt, trappe ned på ukeslønna, ikke fly til Mallorca på familietur, ikke bytte mobil så ofte.

For dersom du, lille, naive, uvitende du, helt oppriktig tror på, eller er det minste bekymra for at det faktisk KAN stemme at klimaendringene er vår skyld, da kan du like gjerne sultestreike eller ta selvmord (Ja tenk, dette har blitt sagt). For så intolerante er faktisk noen mennesker ovenfor engasjert ungdom som kjemper for noe de selv ikke er enig i.

Og la oss se vekk fra at foreldrene er de som bestemmer hvorvidt barna blir kjørt på trening eller må ta bussen, om de flyr til Mallorca på familietur eller ikke, om ukeslønna skal justeres eller om de skal droppe å kjøpe ny iPhone til kidden ved hver anledning. Særlig blir jeg forbanna over at det sitter politikere bak PC-skjermen og henger ut barn og unge, og forventer at alle burde skjønne at det var «ment som humor».

Og politikere som ikke lytter. Gang på gang har unge engasjerte sagt ifra om at dette handler om egen fremtid, men ikke bare det; det handler også i stor grad om fremtidige generasjoner. Allikevel sier Helgheim: «det er ikke sånn at klimaendringene kommer til å bli livsfarlige i løpet av de neste tiårene, og at barn ikke vil rekke å bli voksne.» De unge miljøaktivistene snakker ikke om de neste ti årene, de snakker om de neste hundre, de neste tusen!

Du som politiker kan ikke sammenligne et bilde av en MDG-politiker sammen med en 16 år gammel jente med engasjement og lidenskap for miljøet – med nazipropaganda.

Du som voksent menneske, burde vite, eller lære deg, at det du skriver på sosiale medier, det påvirker andre.

Du som forelder burde støtte barnet ditt når det ønsker å kjempe for noe som på ingen måte skader andre, når de ønsker å demonstrere for noe som verken er rasistisk, respektløst eller sårende.

At vi som samfunn prøver å leve mer miljøvennlig og bærekraftig, skader ingen. At ungdommen i dette landet tror på menneskeskapte klimaforandringer, skader ingen.

At ungdom streiker for klimaet, skader ingen. La barn og unge få være barn og unge – kloke, reflekterte, ærlige, følsomme, engasjerte og ikke minst – unge.

Og vær så snill, lær dere folkeskikk, også på nett.

Sånn. Vi sees vi på streik.