Gå til sidens hovedinnhold

Tidligere skiskytter Halvard Hanevold er død: – Vi har mistet en stor stjerne

Artikkelen er over 2 år gammel

OL-vinneren Halvard Hanevold er død. Han ble 49 år gammel. – Hanevold var et stort ideal for mange, sier idrettsminister Trine Skei Grande (V).

Halvard Hanevold døde i sin bolig i Asker tirsdag morgen, 49 år gammel.

– Vi har mistet en stor stjerne, det er det ingen tvil om, sier president i Norges Skiskytterforbund, Arne Horten til NTB om Hanevolds død.

Han forteller at skiskytterfamilien er i sorg etter at de fikk nyheten og at de tenker på Hanevolds nærmeste, familie, venner og pårørende.

– Halvard var en lenge en aktiv og godt likt skiskytter. Han har gitt mye til norsk og internasjonal skiskyting. Det er et dypt savn. Han var jo ekspertkommentator på TV, så han var jo aktiv for skiskytterfamilien også etter at han la opp, sier Horten videre.

– Han gjorde en veldig god figur også utenfor arenaen, han var positiv og omgjengelig og framsnakket norsk og internasjonal skiskyting.

Det var avisen Budstikka som omtalte saken først.

Avsluttet med kongepokal

Hanevold var 18 år på landslaget i skiskyting og deltok i til sammen fem OL og 15 VM. Det resulterte i tre OL-gull og fem VM-gull, i tillegg til 14 andre OL-og VM-medaljer.

Med gullet på stafetten i Vancouver i 2010 ble Halvard tidenes eldste norske gullvinner i vinter-OL. Han tok også sin 40 pallplasseringer i verdenscupen, den siste tok han i en alder av 40 år i sitt aller siste internasjonale renn i Khanty-Mansijsk i Russland.

Han avsluttet karrieren med å vinne kongepokalen under NM i Simostranda i 2010.

– Han var en av disse idrettsutøverne som både klarte å være en stor idrettsutøver og ha en skolegang og karriere på siden. Det syns jeg er veldig bra, sier idrettsminister Trine Skei Grande (V).

– Dette er bare tragisk, sier idrettsministeren som legger til at Hanevold var et stort ideal for mange.

En av de mest meritterte

Etter karrieren som aktiv skiskytter jobbet Hanevold som ekspertkommentator i NRK, blant annet sammen med Ola Lunde. Lunde forteller at nyheten om Hanevolds bortgang kom som et sjokk.

– Det er jo ikke mange dager siden jeg så han på TV, at han kommenterte og ble intervjuet og så frisk og rask ut der. Det er rett og slett fryktelig. Det er så ufattelig tragisk, sier en preget Ola Lunde til NRK.

Hanevold ble en av de mest meritterte skiskyttere, etter at han startet med skiskyting som 15-åring. Han kom med på landslaget i 1992 og vant i alt 22 internasjonale medaljer før han la opp i 2010. Bare Ole Einar Bjørndalen har flere medaljer, ifølge Wikipedia.

Halvard Hanevold etterlater seg kone og to barn.

Kommentarer til denne saken