For første gang er det påvist koronasmitte i Gran. To personer som ble testet før helgen fikk mandag påvist koronasmitte.

Kommunen jobber nå med utbruddssporing for å kartlegge hvordan de er blitt smittet og hvem de kan ha vært i kontakt med siden.

– Smitten har nok rot i utlandet, sier kommunelege Are Løken til Hadeland, som erkjenner at det var bare et tidsspørsmål før sykdommen ble påvist også i Gran.

Ingen av de to personene skal være alvorlig syke.

Elleve personer døde

I Gausdal har de også registrert et nytt smittetilfelle, mens resten av de påviste tilfellene er i Hedmark; et nytt tilfelle i Ringsaker, to i Stange, to på Hamar og to i Løten. Totalt har nå 172 personer fått påvist smitte i Innlandet. Åtte av dem er lagt inn på sykehus.

Tirsdag morgen kom også meldingen fra Haukeland universitetssykehus om en pasient som døde mandag. Den eldre pasienten er den ellevte koronasmittede pasienten som dør i Norge.

Pollensesongen

Nå som pollensesongen starter vil helsevesenet trolig få utfordringer med å skille allergi fra koronavirus. Det mener allergiekspert, Sverre Stensvåg. Symptomene er svært like, skriver NRK.

– Det jeg er bekymret for er at mange av de symptomene som pollenallergikerne kommer med om tre–fire uker, de ligner til forveksling på de symptomene det advares mot i forhold til korona, sier Sverre Steinsvåg til kanalen.

Han er avdelingsleder for øre-nese-hals-avdelingen ved Sørlandet sykehus og professor ved Universitetet i Bergen.

– Det blir et kjempeproblem å skille hva som er allergi og hva som er korona, sier han.

Stensvåg oppfordrer staten til å forberede seg på hvordan helsevesenet skal håndtere det.