Gå til sidens hovedinnhold

Thank you for the music

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne uken skal utvalg for kultur på fylkestinget ta stilling til hvilken kommune som skal ha vertskommunerollen for satsingen Musikk i Innlandet. Endelig blir også denne kultursjangeren tilgodesett med en egen satsing fra fylkeskommunens side, 10 år etter at Teater Innlandet så dagens lys.
For hva er vel livet uten musikk? Ved alle livets store begivenheter er musikk en del av markeringen. Ved dåpen, i konfirmasjonen, bryllupet og begravelsen. Når vi feirer og fester, eller når vi sørger. En kjærlighetssorg uten tilgang på musikk blir svartere, et selskap uten musikk blir fort et møte, 17. mai uten korps er utenkelig og en russebuss uten et skikkelig musikkanlegg nyter ingen respekt.
For de tre kommunene knytter det seg selvsagt stor spenning til hvem fylkespolitikerne foretrekker som vertskommune. For musikere, sangere, produsenter, komponister, dirigenter og andre aktører innen musikk er det gledelig at fylkeskommunen ser potensialet i å bidra til utvikling for deres fag og profesjon i Innlandet. Det må vi alle, enten vi er utøvere eller publikum kunne glede oss over.
For Gjøvikregionen har musikk i mange år vært en viktig satsing. Vi har et unikt og godt musikkmiljø med utøvere i mange sjangere. Profesjonelle og amatører, unge og gamle, sangere og musikere, produsenter og teknikere, små og store scener både innendørs og utendørs er det et stort utvalg av. Det samme finner vi i mange andre regioner i fylket viser søknadene om å få bli vertskommune. Dette mangfoldet skal Musikk i Innlandet foredle slik at Innlandet blir det mest suksessrike musikkfylke i Norge. Hvis vi også får et masterstudium i musikk til NTNU Gjøvik vil den formelle musikksatsingen bli ytterligere forsterket.
Gjennom Musikk i Innlandet vil musikklivet få mulighet til å utvikle seg. Sammen med andre, men også hver for seg. Det vil gi grunnlag for at flere kan profesjonalisere seg, for flere produksjoner, konserter og publikumsopplevelser. Det er det geniale med denne etableringen, en kommune blir vertskommune og navet for satsingen – men utøvere fra hele Innlandet får mulighet til å ta del i utviklingen.
Som varaordfører i Gjøvik skal jeg ikke underslå at jeg har et sterkt ønske om at fylkespolitikerne skal peke på Gjøvik. At arbeidet med musikkregionen som startet for mange år siden skal krones med vertskommunestatus for fylkets musikksatsing. Men jeg er først og fremst glad for at fylkeskommunen denne gangen peker på musikk. Det er en glede jeg deler med de mange dyktige representantene for musikken i regionen.

Kommentarer til denne saken