– Barn har rett til et privatliv, og barn har rett til beskyttelse, sier Kristin Oudmayer i Unicef til God morgen Norge.

Hun står bak en kampanje i regi av Unicef, som handler om å få voksne til å tenke seg om før de deler bilder av barn. Ifølge Unicef kan et barn på tolv år i snitt finne 1165 bilder av seg selv på internett som de selv ikke har delt selv.

– Ikke slutt å del bilder, men tenkt på barnas beste når du deler bilder av barna dine, sier Oudmayer.

– At vi tenker oss om før vi deler bilder tror jeg er kjempeviktig. Det er også denne kampanjen, sier daglig leder i slettmeg.no Hans Marius Tessem i et intervju på God morgen Norge på TV2.

Tessem er glad for at Unicef tar opp problematikken.

– Snakk med ungene og spør de hva de synes om bildet, hva de synes om at det blir delt og fortell de hva man har planlagt å skrive til bildet når man deler det, råder Kristin OUdmaer i Unicef til God morgen Norge.

– Vi på slettmeg får noen av de sakene hvor det går litt galt. Unge er flinke til å si ifra, særlig til foreldrene sine. Det er litt vanskeligere å ta opp dette med bestemor og bestefar, sier Tessem.

Det er derimot ikke ukjent at barn ber om hjelp til å håndtere bilder som er delt av foreldre. Tessem forteller at han har fått telefoner fra barn som er frustrerte over at foreldrene har delt bilder av de på nett, som barna ikke ønsker at skal være på nett.

– De vanskeligste situasjonene der er gjerne i forbindelse med samlivsbrudd, hvor barna blir brukt litt som et våpen. Hvor for eksempel nye partnere deler bilder av andres barn, og det er veldig vanskelige og vonde saker.

Tessem har og opplevd at barn har følt seg utelatt fra sosiale medier.

– Jeg har en sønn, og var der at jeg aldri delte bilder av barna mine på sosiale medier. Men så kom vi i en situasjon hvor han fikk en fisk og var kjempestolt og lurte på om vi kunne dele dette på Facebook. Jeg ble overraska over at han viste hva Facebook var, men vi ble enige om at vi skulle dele bildet, sier Tessem til TV2.

Noen uker etter førte det delte bildet til flotte samtaler mellom barnet og hans utvidede familie om fisketurer.

– Sosiale medier er en så stor del av livet vårt at det blir unaturlig å sette en klar strek, men det er viktig å tenke gjennom hva som er barnas beste. Hvis man aldri deler, så utelukker man barna fra en viktig del av livet og det skal vi jo ikke, sier Tessem.