Gå til sidens hovedinnhold

Tar langeleiken til Oslo World

Artikkelen er over 2 år gammel

– Dette er ei fjør i hatten for Jørn Hilme-stemnet, sier festivalsjefen i Valdres.

Årets festforestilling på Jørn Hilme-stemnet er viet det tradisjonelle musikkinstrumentet langeleiken og de tilhørende dansedokkene som ble brukt fra gammelt av. I tillegg til å dokumentere en tradisjon som henger nært sammen med figurteateret i andre deler av verden, skal denne forestillingen også løfte fram den fargerike langeleikspilleren Berit på Pynté, som levde i Slidre i Valdres på 1800-tallet. Framsyninga tek, gjennom toner, tekst, film og dans, opp tema om fridom og bindinger.

Oslo World

Forestillingen er i støpeskjeen i disse dager, blir en del av programmet til festivalen Oslo World til høsten.

– Dette er ei fjør i hatten for Hilme og viser at våre produksjoner har aktualitet langt utover eget miljø, der vi treffer det globale med det lokale, sier festivalsjef Ellen Persvold.

– Tema for årets Oslo World er «frihet», noe som passer godt til tematikken på forestillingen vår der bindinger og frihet er sentralt.

Støtte fra kulturrådet

– Mandag kom det også svar på søknaden til Kulturrådet som gir 250.000 kroner til produksjon og ny musikk på langeleik i denne forestillingen. Dette er svært gledelig, sier Persvold.

Jørn Hilme-stemnet har flere ganger hatt gode samarbeid med Kulturrådet om bestillingsverk, og det er fristende å nevne musikken som Anders Røine komponerte til stumfilmen Kristine Valdresdatter i 2016. Denne musikken sikret Røine en spellemannspris.

– Dette er også en anerkjennelse av sjangeren vår og kompetansen vi har i Valdres på å realisere gode produksjoner gjennom kunstnerisk bruk av tradisjonen, sier Persvold.

«På Pynté» er et samarbeid mellom Hilme-stevnet, Riksscenen, Teater Innlandet og Oslo World.

Tema er langeleik og dukkedans, sett inn i en kunstnerlig kontekst.

De medvirkende er Ole og Knut Aastad Bråten, Gunvor og Oddrun Hegge, Anita Vika Langødegård, Håkon Aasen. Produsent og kunstfaglig leiar: Ellen Persvold. Premieren er torsdag 11. juli i Fagernes kulturhus. Oslo-forestillingen skjer lørdag 2. november, Oslo World på Riksscenen.

Kommentarer til denne saken