Lite ante Erik Røste hvor definerende det skulle bli, da han som tenåring ble tatt inn i den norske «idrettsfamilien». Det var i sommeridretten han vokste opp, som det han selv beskriver som en «helt middels syklist», før han en dag ble aktivt vervet til å ta på seg trenergjerningen for 8-10-åringer i skigruppa i Vind IL. Det ballet som kjent litt på seg.

I 1990 ble gjøvikenseren ansatt som juniorlandslagstrener. Og etter suksess-OL på Lillehammer, tok Røste på seg den formidable oppgaven å ta nasjonalsporten videre, som sportssjef for langrennslandslaget. Etter noen år i det private næringslivet, kom han tilbake til idrettsfamilien med oppbrettede ermer. Først som visepresident, og fra 2012 som president i Norges Skiforbund.

Gjennom Røstes 10 år som skipresident, har Norge hatt en helt enorm sportslig suksess på snø. De norske langrennsprofilene har dominert seierspallen, og kommer hjem med kofferten full av laurbær og edelt metal. Men kanskje like viktig som antall medaljer, er hvordan profilene samtidig har bidratt til å skape oppmerksomhet, rekruttering og utvikling av sporten. Det handler om alt det strukturelle som aldri når overskriftene; finansiering, folkehelse og framtida.

Oppmerksomhet og profilering er essensielt når helt opp mot 75 prosent av skiforbundets inntekter har kommet fra kommersielle samarbeidsavtaler. Kampen om disse pengene blir stadig tøffere. Men med et budsjett som fortsatt vaker rundt 300 millioner kroner, er det åpenbart at forbundet står trygt som en betydelig samfunnsaktør.

– Det viktigste Norges skiforbund gjør som organisasjon, er å gi best mulig arbeidsbetingelser for alle dere frivillige, som bruker fritida – av og til kanskje også litt av arbeidstida – for at ski skal være et naturlig valg for nordmenn. Det sa Røste under Medvind-konferansen på Gjøvik onsdag. For det er selvfølgelig flest hverdager, også i idrettsfamilien.

Deltakelsen i årets NM på Vind viser at skiforbundet gjør mye riktig. 220 lag påmeldt til NM-stafetten sier at bredden på seniornivå har overlevd pandemien. Forrige årsrapport meldte om nedgang i antall klubber og aktive, men fortsatt organiserer skiforbundet 115.000 aktive medlemmer i godt over 1000 idrettslag. Slik kan man trygt si at Erik Røste overleverte det nasjonale instrumentet i sunn og god stand da han i fjor bestemte seg for å gi stafettpinnen videre.

Under Medvind-konferansen ga han noen små glimt inn i situasjoner som har skrevet seg inn i historiebøkene. Situasjoner som bekrefter at det blåser på toppen. Røste har stått i vinden, gjennom så vel dopingskandalene rundt Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug, som kontroversene rundt Henrik Kristoffersen og Clas Brede Bråthen. Om han skulle bli fristet til å skrive sine memoarer etter hvert, ville det helt sikkert fylle inn noen manglende biter i bildene.

Sikkert er det at skinasjonen kan takke Erik Røste for ei god etappe i det lange løpet for å ta vare på og videreutvikle folkesporten. Det er slik sett et symbolsk punktum som nå settes med norgesmesterskap i løypene rett ut for den mangeårige skipresidentens stuevindu.