Gå til sidens hovedinnhold

Sykehusforetakenes tid er fordi

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) skriver i et innlegg i OA 7. mars at Innlandet Arbeiderparti i sitt årsmøte nettopp har vedtatt at helseforetakene må avvikles. Dette er en direkte støtte til Partiet De Kristnes politikk over lang tid. Helseforetakene skaper byråkrati, og har sitt fokus på andre ting enn å behandle pasienten. Det ser vi tydelig i Innlandet, der det stadig skjæres ned på aktiviteten og bygningene forfaller, fordi helseforetaket sparer penger til en fremtidig gigantbygning ingen trenger.

Men Innlandet Arbeiderpartiet deler ikke Partiet De Kristnes syn på sykehusfinansiering. Aps fylkeslag skriver at de også vil skrote finansieringsmodellen ISF, og reetablere en rammefinansieringsmodell. Hagen skriver at han tror dette vil gi «god tilgjengelighet og god kvalitet». Dette er nesten sjokkerende mangelfull forståelse av økonomi, og enda mer utfordrende er det når han skriver at det er ISF som gir «knappe rammer».

For ISF (innsatsstyrt finansiering) handler nettopp ikke om rammer, men om penger (dekning for kostnadene ved behandlingen) som følger pasienten. Med ISF sikres både at det finnes penger til å behandle pasienten og pasientens rett til å velge behandlingssted.

ISF er en av de få ting som fungerer i dagens helsesystem, og Partiet De Kristne vil jobbe for at ISF blir en større del av finansieringen, noe som tilsier det radikalt motsatte av Innlandet Aps løsning, der de fjerner dette ene punkt som fungerer, og erstatter det med et gammelt, velkjent rammefinansieringssystem, som ikke fungerte før og ikke kommer til å fungere i fremtiden.

Rammefinansiering innenfor helse betyr at et sykehus for en pott med penger, og mer får de ikke. Så hvordan skal de få pengene til å holde til neste år? Jo flere pasienter de behandler, jo mer penger går ut av potten. Så eneste måten å unngå underskudd på er å stoppe å behandle pasienter. Dette er Innlandet Aps helsepolitikk.

Innsatsstyrt finansiering betyr at sykehuset får penger for å behandle pasienter. Så om det kniper på budsjettet vil ikke løsningen være å stoppe å behandle, slik Aps løsning er. Tvert imot; løsningen vil være å behandle flere pasienter. For flere behandlinger av pasienter vil gi mer inntekter, ikke mer utgifter. Dette er Partiet De Kristnes helsepolitikk.

Kommentarer til denne saken