Gå til sidens hovedinnhold

Sykehuset Innlandet la ut helseopplysninger på nett: Varslet pasientene først tre år senere

Artikkelen er over 1 år gammel

Sykehuset Innlandet la ut taushetsbelagt helseinformasjon om flere pasienter på nett. Pasientene ble ikke informert før i juli i år.

(GD): I 2017 la Sykehuset Innlandet ut personsensitive opplysninger om flere pasienter på nett, skriver NRK.

Men det var ikke før kanalen sendte sykehuset spørsmål om saken i juli, at de tok kontakt med pasientene som var rammet av lekkasjen.

Ifølge NRK er det rundt 70 personer som har blitt rammet. Helseopplysningene kom ut via postlister, som er en oversikt over dokumenter i saker tilknyttet sykehuset. Postlister er åpne for alle, men taushetsbelagte opplysninger skal sladdes og gjøres utilgjengelig.

I tilfeller der personsensitive og taushetsbelagt informasjon har lekket, er sykehuset pliktige til å varsle pasientene. Men i dette tilfellet ble ikke pasientene kontaktet før nesten tre år senere.

Administrerende direktør i Sykehuset Innlandet, Alice Beate Andersgaard, erkjenner at sykehuset ikke var raske nok med å varsle.

– For det første må jeg få beklage at personsensitive opplysninger ble lagt ut på nett i oktober 2017, og at vi ikke var raske nok med å informere de som dette gjaldt, sier Andersgaard.

På spørsmål fra NRK om hvorfor sykehuset ikke varslet før kanalen hadde tatt kontakt, svarer direktøren følgende:

– I forbindelse med at dette har vært en sak som dessverre har kommet opp på flere sykehus, så hadde vi parallelt med at NRK tok kontakt en gjennomgang av våre egne postlister om hva som har ligget ute på nett de siste årene, sier Andersgaard.

Kommentarer til denne saken