(Tønsbergs Blad)

Den pensjonerte gulvsliperen og meningssterke mannen er fortsatt rystet da vi treffer ham noen timer etter besøket på Larvik sykehus.

– Jeg har en såkalt krokfinger, og en fettklump nederst. Legene sa at det måtte opereres, og at jeg måtte i full narkose, forteller Tønsberg-mannen Jan Akerholt.

Onsdag fikk han telefonen han hadde ventet på: Det hadde blitt ledig time ved sykehuset i Larvik. Akerholt forteller at kvinnen som ringte ham orienterte om hvilke forholdsregler han måtte ta, blant annet at han ikke kunne spise noe i forkant av operasjonen, men at han kunne drikke litt.

LES OGSÅ: Ida (19) ble kastet inn i tornebusk. Må kanskje opereres for andre gang: – Helt sinnssykt!

Spiste ingenting

– Derfor gjorde jeg som vanlig, jeg drakk litt kaffe, litt juice og litt melk. Men jeg spiste ikke noe.

Fredag fikk Jan skyss til sykehuset i Larvik med naboen.

– Vel framme var det full rulle. Jeg måtte kle av meg, og få på sykehusklær. Så ventet jeg på postoperativ avdeling. Etter hvert fikk jeg satt inn nåler i armen, og ble gjort klar. Jeg var litt engstelig, jeg har jo hørt noen historier om folk det ikke gikk bra med i narkose.

Så bar det inn på operasjonsstua. Tiden for narkose nærmet seg. Rett før han skulle få narkosemasken på, spurte en lege rutinemessig om Jan hadde spist eller drukket før han kom til sykehuset.

– Og jeg svarte at jeg ikke hadde spist. Men jeg hadde jo drukket litt på morgenen. Kaffe og juice, svarte jeg. Og melk.

Det var da legen bråstoppet, og spurte:

(Saken fortsetter under bildet)

 

– Har du drukket melk?

– Ja, svarte jeg. Så forsvant legen, og kom tilbake med anestesilegen. Legen sa at dette var svært alvorlig, og at jeg kunne dø om jeg ble operert i narkose dersom jeg hadde drukket melk litt før. Men jeg hadde jo aldri fått beskjed, verken skriftlig eller muntlig, om at jeg ikke kunne drikke melk, forteller Jan Akerholt.

LES OGSÅ: Trakk feil tann og opererte frisk øye – over 17 millioner kroner til pasienter som fikk behandling på feil sted på kroppen

Måtte dra hjem

Forberedelsene til operasjonen ble avsluttet der og da, og Jan fikk beskjed om at han kunne dra hjem. Men Jan Akerholt er ikke en som nøyer seg med en veik forklaring, han er også en som liker å si fra. Derfor forlangte han å møte sykehuslederen. Han fikk det som han ville.

– Og hun beklaget så mye. Jeg var tydelig på at sykehuset burde være nøyere med å informere. Jeg mener, jeg kunne faktisk ha dødd på operasjonsbordet om jeg ikke tilfeldigvis hadde nevnt at jeg hadde drukket melk, sier Jan Akerholt, som mener alle sykehus bør ha som fast rutine både å informere grundig både om at de ikke kan spise noe – eller drikke melk – før en operasjon.

Avdelingssjef Karl-André Wian ved anestesiavdelingen på Sykehuset i Vestfold opplyser i en kommentar at det er fast rutine å spørre om faste før pasienten legges i narkose.

– Anestesisykepleier eller lege spør alltid om en har drukket eller spist. Dersom pasienten har drukket, spør vi konkret om hva de har drukket. Faste inngår under punktet «utfordringer knyttet til luftveiene» under sjekklista for trygg kirurgi, nettopp fordi vi ved øyeblikkelig hjelp-operasjoner gir narkose til ikke-fastende pasienter, sier Wian.

Han legger til at alle som skal inn til planlagt operasjon får tilsendt skriftlig materiale med opplysninger om fastereglene, mens de som får telefon og har kort varsel får beskjed om ikke å drikke eller spise etter midnatt.

LES OGSÅ: Kirurgen setter seg ned for å lage rapport om operasjonen, da oppdager de den store tabben

Klare væsker er OK

– Men klare væsker, det vil si vann, kaffe, brus og juice uten fruktkjøtt kan drikkes inntil to timer før.

Wian understreker at han ikke kjenner det konkrete tilfellet med Jan Akerholt, men på generelt grunnlag beklager han om Akerholt kom helt på operasjonsstuen før det ble klart at han hadde drukket melk.

– Samtidig fanget vi det opp, og systemet har fungert, sier Wian, som peker på at melk og melkeprodukter regnes som mat i denne sammenhengen.

– Ved narkose nedsettes svelgrefleksen. Hvis mulig ønsker vi ikke at pasienten skal ha mat i magen. Ved faste reduserer vi risikoen for at mat skal kunne komme over i luftveiene.

På Sykehuset i Vestfolds hjemmeside informeres det grundig om hvilke forberedelser pasienter som skal i narkose selv må gjøre. Her blir det nevnt at de kan drikke litt vann, kaffe og juice, men ikke melk når det er mindre enn seks timer igjen til operasjon.