Det er NRK som melder listen over veiprosjekter som SV ønsker droppet eller nedskalert. På listen står både riksvei 4-utbyggingen fra Hunndalen til Mjøsbrua og E6 fra Moelv til Øyer over Mjøsbrua.

Ifølge statskanalen har SV kutt i veiutbygginger over hele landet som en av sine viktigste saker i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett, som pågår i disse dager. Regjeringen skal på sine side ha svart at det ikke er innsparinger i å kutte disse veistrekningene.

– Vi mener at hvis et veiprosjekt blir skrinlagt av Stortinget, skal det være penger å spare. Det var et merkelig svar at det ikke er penger å spare, sier transportpolitisk talsperson i SV, Mona Fagerås, til NRK.

Fristen nærmer seg

Forhandlingene om hvordan Norge skal fordele pengene de neste årene, fortsetter nå på komiténivå etter å ha blitt løftet til de parlamentariske lederne mandag kveld.

Ifølge finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, har man hatt gode samtaler uten å komme til enighet.

– Det er konstruktivt og godt, men det er ikke forløsende på noe vis. Vi er nødt til å møtes utover dagen i dag, og i morgen, vil jeg anta, sa hun tirsdag.

Geir Pollestad i Senterpartiet sa tirsdag at han har senkede skuldre når det gjelder tidsbruken. Han viser til at Finanskomiteen ikke skal legge fram sin innstilling i saken før på fredag. Budsjettet kommer deretter opp til votering i plenum i Stortinget fredag 17. juni. Det er siste møtedag før Stortinget tar ferie.

Flytter penger til flyktninger

Stridens kjerne er at regjeringspartiene har foreslått å ta nærmere 4 milliarder kroner fra bistandsbudsjettet for å finansiere mottak av ukrainske flyktninger i Norge. Det har fått både FN og hjelpeorganisasjoner til å reagere, og SV har gått inn i budsjettforhandlingene med krav om at kuttet må reverseres.

De to regjeringspartiene mener derimot at bistandsbudsjettet er godt.

– Det er et rekordstort bistandsbudsjett i 2022 som regjeringen legger opp til i sitt forslag. Utenlandsbistanden vil være 1 milliard kroner høyere enn i 2021, som også var et godt bistandsbudsjett. Så jeg er ikke enig i disse beskrivelsene, uttalte finanskomiteens leder Eigil Knutsen (Ap) tidligere i uka

Pollestad påpeker at regjeringen kunne ha omprioritert enda mer, men valgte ikke å gjøre det.

– Det valgte vi ikke å gjøre, nettopp fordi vi visste at dette var sensitivt for SV, men også fordi det er et engasjement i Senterpartiet og Arbeiderpartiet for det samme, sa Pollestad.

– Jeg nekter å gå med på at det å hjelpe flyktninger i Norge, ikke er bistand, sa han.