Per i dag er det registrert 26 gatelag i Norge. To til er under stiftelse. Alle er invitert til Raufoss til den nasjonale turneringen. Det betyr at 400–450 spillere kommer til Toten-distriktet 30. november til 1. desember. De skal bo på hotell i Gjøvik, spille kamper på Raufoss og ha en stor bankett i Fjellhaven.

– Vi liker å kalle det for den største fotballbegivenheten i Norge. Dette er høydepunktet for de fleste lagene, og en motivasjon og inspirasjon for alle klubbene i Norge, sier leder i Fotballstiftelsen, Arne Knopf.

Samarbeidsprosjekt

Fotballstiftelsen er en ideell og livsnøytral stiftelse som leder og gir støtte til toppklubbenes gatelag. Eliteserien og OBOS-ligaen har tatt et felles samfunnsansvar ved å etablere gatelag for rusmiddelavhengige. Siden oppstarten i 2015 har de aller fleste klubbene i toppfotballen startet opp gatelag.

På grunn av pandemien ble den nasjonale turneringen avlyst i 2020. Siden den gang har flere klubber stiftet gatelag. Blant dem er Raufoss, som er et samarbeidsprosjekt mellom kommunene Vestre Toten, Østre Toten og Gjøvik. Under ledelse av Jarl André Storbæk og Tommy Fyhn har gruppa vokst og utviklet seg i rekordfart rent sportslig. Fra 0–7 mot HamKam i debutkampen til å vinne 8–4 i forrige uke.

Nå har klubben også tatt på seg å arrangere den nasjonale turneringen, eller uoffisielt NM som noen kaller det.

– Vi rakk ikke engang å stille ferdig spørsmålet om Raufoss kunne ta på seg arrangementet før de hoppet i stolen og sa ja, sier Arne Knopf.

Imponert

Han roser det relativt nystiftede gatelaget til Raufoss.

– Det er veldig flinke folk rundt laget. Jeg er imponert over hvor langt de har kommet på så kort tid. I Raufoss sier de bare ikke at de skal gjøre ting – de gjør det også, sier Arne Knopf.

Tommy Fyhn har ansvaret for gatelaget sammen med hovedtrener Jarl André Storbæk.

– Gatelaget har vært en suksess. Hele 32 spillere har vært innom, og vi har en kjerne på 15–17 spillere som trener fast to ganger i uka. Framgangen er veldig stor, men jeg tror det helproffe opplegget rundt er viktig. Vi treffes en halv time før trening for drikker kaffe, snakker sammen og spiser litt frukt. Tøyet henger i garderoben og etter trening får de vasket treningstøyet. Vi legger også vekt på å gode måltider når de spiser sammen etter trening, sier Tommy Fyhn.

Stor turnering

Daglig leder Asgeir Sveen er imponert over jobben Fyhn og Storbæk gjør for gatelaget.

– I tillegg til at gatelaget er et viktig samfunnsmessig prosjekt, så er det fin profilering for klubben. De er en viktig del av Raufoss Fotball. Det blir stas å få arrangere en så stor turnering med lag fra hele Norge, sier Sveen.

Turneringen som skal arrangeres i storhallen, og ute på Nammo stadion hvis værforholdene tillater det, betyr også at mange kjente storklubber kommer på besøk.

– Her kommer det lag fra Tromsø i nord til Start i sør. I disse klubbene er det mange kjente fotballnavn som jobber med gatelagene. Ørjan Berg i Bodø/Glimt, Tom Høgli i Tromsø, Espen Børufsen i Start, Andre Muri i Asker, Kai Kristiansen i HamKam, Jarl André Storbæk i Raufoss for å nevne noen profiler som vil være på Raufoss disse dagene, sier Arne Knopf.