Gå til sidens hovedinnhold

Studentboliger – er dette riktig bruk av fellesskapets penger?

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Debatten og forhandlinger om boligblokker i Røverdalen pågår i disse dager for fullt. Gjøvik kommune vil avgi tomt vederlagsfritt til SIT (studentsamskipnaden) for bygging av studentboliger i en av Gjøviks «høltenner».

Og ikke nok med det, Gjøvik kommune vil også bygge parkeringshus i bånn, slik at SIT kan bygge studenthybler oppå. Og det snakkes om 100 millioner. Pluss grunntomtverdien (råtomtverdien ved rent salg) som ikke er nevnt. Jeg vil tro dette også er en del millioner, når man tenker beliggenhet.

Så må man tenke litt på mulig forurensing i grunnen. Dette vil jo (selvfølgelig) kommunen også betale for. Så hva får vi ut av dette?

Jo,et parkeringshus så dyrt at de færreste vil ha råd til å betale for å stå der, hvis byggekost skal dekkes av avgiftsparkering. Vi får også en del studentboliger som vi jo trenger. Men til hvilken pris?

Så til alternativene: Utbygger Jan Jensen la i fjor frem forslag om å bygge tre boligblokker på Kallerud, omtrent 100 meter å gå fra NTNU. Disse kunne gitt oss flere hundre studentboliger, uten å bruke EN kommunal krone i anleggsbidrag!

Det eneste herr Jensen ønsket, var å få bygge noen meter høyere enn reguleringsplanen tillot, for å greie bygge disse enhetene rimelig nok til å få prosjektet til å gå i hop økonomisk. Blokkene var planlagt tett inntil eksisterende vei og trafostasjon, uten å være til hinder for naboer eller andre.

I utvalg for samfunnsutvikling fikk vi framlagt godt bearbeidede skisser som uten tvil ville gitt hele området et løft. Her var inntegnet grøntarealer, parkeringsplasser, bibliotek, café, sykkelparkering og andre tiltak som utvilsomt ville tilført området mange gode kvaliteter. Men dette forslaget ble sablet ned av flertallet i Gjøvik kommune. Vi kunne da ikke ha slike monsterbygg på Kallerud!

I stedet vil altså flertallskonstellasjonen donere bort over 100 millioner av dine og mine skattekroner for at SIT skal kunne bygge det samme vi kunne fått ut av Kallerud uten en kommunal krone!

Er dette riktig bruk av fellesskapets penger, som vi uten tvil har god bruk for på andre områder?

La meg understreke at Gjøvik Senterparti ikke er imot bygging av studentboliger, men at vi som folkevalgte har et ansvar for å forvalte fellesskapets penger til det beste for alle.

Da må vi snu alle steiner, vurdere alle muligheter, slik at vi etterpå kan si at dette ble den mest fornuftige løsningen for alle.

Med rådhus, Huntonstranda, omsorgssenter på Biri, omsorgssenter i Snertingdal og mulig nytt kulturhus på trappene, skylder vi våre innbyggere å ta debatten om dette er riktig bruk av penger eller ikke.

Kommentarer til denne saken