Møt høsten med pinner og garn

AVSLAPNING:  Jeg slapper best av når jeg strikker, forteller Hanne Brække Wulff. Belønningen kommer i form av avslapning og strikkeplagg.

AVSLAPNING: Jeg slapper best av når jeg strikker, forteller Hanne Brække Wulff. Belønningen kommer i form av avslapning og strikkeplagg. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Er du nyfrelst strikker, gammel traver med pinnene eller bare nysgjerrig? Du finner garantert et strikkeprosjekt som passer ditt nivå.

DEL

Hanne Brække Wulff strikker hver dag. Interessen for pinner og garn skjøt virkelig fart i 2012, da hun begynte å jobbe med en strikkebok som kom ut i høst. Alle utgaver av ukebladet Alle Kvinner fra 1950 til 1974 er saumfart for å finne fine, glemte barneoppskrifter.

– Mange lar seg inspirere av gamle strikkemodeller. Men jeg tenkte: Hvorfor ikke gå rett til kilden – oppskriftene – og gjenbruke det som er der? Du kan si at min vei til strikkeinteresse gikk via interessen for gjenbruk og vintage, sier Wulff.

Trangt og litt upraktisk

Da hun jobbet med boka «Gammelt nytt», så hun tydelig hvordan strikkemoten skiftet – og ikke alltid var særlig praktisk for de små. To strandbukser i ull har fått plass i boka, mest som en kuriositet.

– På 1950- og 1960-tallet var det mange trange halser og liten plass til armer og bein. Barna skulle være litt som små voksne. Men det går et skille rundt 1970. Da ble klærne bedre egnet for lek, og de ble mer kjønnsnøytrale, sier Wulff.

Strikker foran TV-en

Etter å ha strikket seg gjennom tre tiår med Alle Kvinner og tilpasset oppskriftene noe, boltrer forfatteren seg nå i andre oppskrifter fra nett og bøker. Strikketøyet dras fram når anledningen byr seg, og en time foran TV-en blir også en time med strikking.

– Jeg slapper best av når jeg strikker. Strikking er en unnskyldning for å sette ned tempoet, og man får belønning for å slappe av, sier forfatteren.

HOCKEY: The Hockey Sweater i «Strikk fra Lôkal» er inspirert av hockeykamper designeren har hørt på radio.

HOCKEY: The Hockey Sweater i «Strikk fra Lôkal» er inspirert av hockeykamper designeren har hørt på radio. Foto:

Barn, retro og mønster

En høyst uoffisiell gjennomgang viser at det har kommet godt over 20 strikkebøker bare i år. Redaktør Solveig Øye i Kagge og J.M. Stenersens Forlag, som har jobbet med strikkebøker i årevis, ser tre klare strikketrender nå: barnestrikk, 1980-tallsretro og mønsterstrikk.

– Mange starter nok med å strikke til barn. Det er fine gaver og noe man kan imponere litt med. Man skal ikke undervurdere den drivkraften heller, sier hun.

Bestselger

Det bugner av oppskrifter på barnetøy. På bokfronten har serien Klompelompe gjort spesielt stor suksess. Også årets tilskudd, «Klompelompe: Strikk året rundt», gikk inn førsteplass på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for generell litteratur. Den ga selskap til #Bystrikk, som lå på lista i godt over 30 uker og var den mest solgte strikkeboka første halvår i år. «Strikk med Line Langmo» var også på bestselgerlista i begynnelsen av oktober.

– Mye av babygarnet kommer i nøytrale farger som brun, beige og grønn. Og det er jo fint at plagg man legger ned mye arbeid i, kan gå i arv, at det blir varig, sier hobbybokredaktør Inger Margrethe Karlsen i Cappelen Damm.

Enkel retrostrikk

I kategorien mønsterstrikk inngår tradisjonelle kofter, islandsgensere og votter, men det finnes også dem som leker seg med nye mønster. Mens kofter nok slår best an hos de mer rutinerte strikkerne, har votter og andre småprosjekter et bredere publikum, tror Karlsen.

Når det gjelder retrotrenden, er 1980-tallet en tydelig inspirasjonskilde.

Store pinner

– Vi ser mange store plagg i garntyper som alpakka og mohair – rask strikk med store pinner. Det er nok en del yngre folk som skjønner at strikking ikke trenger å være et overveldende prosjekt. Stilen står også godt til motebildet ellers, sier Solveig Øye.

Designer Camilla Dingsøyrs bok «Strikk fra Lôkal» plasserer seg i denne kategorien. I samme stil har du kjendisstrikkerne Line Langmo og Dorthe Skappel.

LOKE: Her ser du en Loke-genser fra boka «Strikking frå Nord».

LOKE: Her ser du en Loke-genser fra boka «Strikking frå Nord». Foto:

Saktegående interesser

Karlsen i Cappelen Damm tror at de enkle motestrikkeplaggene har fått flere unge på banen, og at kjendisstrikkerne har gått foran. Strikking treffer litt på samme måte som ølbrygging og surdeigsbaking, andre aktiviteter som har fått et oppsving de siste åra, mener forlagsredaktørene.

– Jeg tror vi har behov for å skape noe, lage noe med hendene. Og så er strikking meditativt. Du er veldig til stede der og da når du strikker, sier Karlsen.

Populær strikkefestival

Det er tydelig at strikking engasjerer. Da Oslo Strikkefestival 2017 la ut billetter, ble det solgt 2000 på to timer. Arrangøren tror det vil komme rundt 4000 besøkende i løpet av festivaldagene 20. til 22. oktober, forteller Tone Sjåstad. Strikkefestivalen trekker et forholdsvis ungt publikum. Tidligere har de fleste vært mellom 25 og 35 år.

Sammen med Katie Zissou ønsker Sjåstad å løfte fram bra folk og produsenter fra Norge og utlandet, og det blir kurs, foredrag og filmvisning.

– Det er så mange dyktige folk der ute, uavhengige og små produsenter som ikke blir sett. Vi er opptatt av global politikk, at det skal være miljøvennlig og bærekraftig. Vi vil skape en fest med godt faglig innhold, men det skal også være sosialt og gøy, sier Sjåstad.

Oslo Strikkefestival 2017

  • Arrangeres på Deichmanske hovedbibliotek i Oslo 20. oktober og på Norsk Folkemuseum 21. og 22. oktober. Festivalen arrangeres for tredje år på rad og har vokst fort.

  • Det blir salgsboder, kurs, filmvisning, foredrag og annen underholdning. Kursene spenner fra strikking, hekling og veving til spinning og design, og har ulikt nivå. Du møter både norske og internasjonale småprodusenter.

  • Festivalens målgruppe er fiberelskere og garnentusiaster fra inn- og utland.

(Kilde: NTB)

Strikkebøker de siste åra 

Nedenfor finner du en ufullstendig liste over strikkebøker som har kommet de siste tre årene.

Titler fra 2017:

«Strikk meg!» av Marianne Jansson Bjerkman (@knitsandpieces). Alt fra enkle småplagg til større og mer utfordrende prosjekter i denne boka fra den populære Instagram-strikkeren.

«Krotekofter» av Kristin Holte. Strikkedesigneren har laget kofter basert på den særegne dekorskikken kritkroting.

«Jorids småstrikk» av Jorid Linvik. 45 nye oppskrifter med flotte mønstre og farger. Oppskriftene passer for de alle minste og opp til cirka åtte år.

«#Bystrikk» av Ingunn Myklebust (@knitting_inna). Instagram-strikkeren har samlet sine populære oppskrifter, blant annet gudrunmønsteret, og flere nye plagg.

«Gammelt nytt» av Hanne Brække Wulff. 30 oppskrifter på barnestrikk, totalt 48 plagg, hentet fra Alle Kvinner i perioden 1950–1974. Vintagestil for barn i alderen null til fem år.

«Strikking frå nord» av Hilary Grant. Forfatteren bor på Orknøyene i Skottland og henter inspirasjon fra tradisjonelle strikketeknikker.

«Strikkekalender 2018» av Britta Mikkelborg. Strikkekalenderen er den tredje i rekken og inneholder 12 årstidsbaserte oppskrifter.

«Strikkepoesi» av Kari Hestnes. 40 strikke- og hekleoppskrifter. Jakker, kofter, skjørt, votter og vanter med mer. Flatterende snitt.

«Arne og Carlos Favoritter» av Arne Nerjordet og Carlos Zachrison. Designerduoen feirer 15 år og har plukket fram favoritter fra tidligere bøker. Også noen nye design.

«Strikk fra Tinde» av Iselin Hafseld. Fra korte og lange jakker til gensere og tilbehør som skjerf, luer og pulsvarmere. Oppskriftene kan tilpasses, og boler eller ermer kan lages kortere eller lengre.

«Nina Skarra strikkebok» av Nina Skarra. Her finner du jakker, gensere, skjørt, kjole, cape og ponchoer – totalt 28 unike plagg.

«Strikk med Line Langmo» av Line Langmo. Enkle oppskrifter på trendy gensere og jakker fra kjendisstylisten. Komfortable strikkeplagg som kan styles til fest eller hverdags.

«Strikk din egen Kama Sutra» av Trixie von Purl. Strikkemønstre og design av Kama Sutra-stillinger, antrekk og omgivelser. 12 frimodige strikkeprosjekter.

«Klompelompe: Strikk året rundt» av Hanne Andreassen Hjelmås og Torunn Steinsland. For store og små anledninger gjennom året. Tre vanskelighetsgrader.

«Sommerstrikk» av Karen Marie Vinje (redaktør). Liten bok som får plass i strandbagen. 35 sommerplagg til hele familien.

«Lille Bolle» av Tina Hauglund (@strikkezilla). 40 oppskrifter på plagg til gutter i alderen null til 12 år. Drakter, jakker, gensere, vester, bukser, shorts og småstrikk.

«Strikk til barna» av Nina Isabell Abrahamsen. 20 oppskrifter på ullplagg til jenter og gutter i alderen null til åtte år. Plaggene er klassiske, men moderne.

«Strikk fra Lôkal» av Camilla Dingsøyr. Gensere, jakker og småplagg i avslappet, ungdommelig stil fra designeren bak merkenavnet Lôkal.

«Selbuvotten» (pocket) av Terri Shea. Pocketutgave av den første store boka om den tradisjonsrike selbuvotten. Over 30 oppskrifter på ulike selbuvotter.

«Fru Solengs samlede verker» av Lone Smevik Soleng. Fru Solengs mest populære strikkeoppskrifter samlet. Over 75 plagg med mønstre og oppskrifter.

«Strikk grytekluter» av Mariann Harneshaug. Inspirasjon og mønstre for å strikke grytekluter. Inneholder mønsterark slik at du også kan tegne dine egne mønstre.

«Wiolastrikk» av Kristin Wiola Ødegård. Deilige gensere og jakker i variert strikk (og litt hekling) og uttrykk til dame. Moderne snitt.

«Strikking for viderekomne» av Debbie Bliss. En grunnbok med teknikker, tips og designerens hemmeligheter. Mer enn 300 ulike strikkemønstre.

«Babydilla» av Ellen-Marie og Margrethe Miljeteig. Enkle og sjarmerende kosedyr og tilbehør. Du finner bjørner, rever, ender, sauer og hvaler.

Artikkeltags