Fare for storstreik i flere bransjer

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Streik blant 216 ansatte i 16 kraftselskaper rundt om i landet blir resultatet om en ukes tid dersom meklingen mellom EL- og IT-forbundet og KS Bedrift ikke fører fram.

Partene møtes til mekling onsdag i neste uke. Skulle den ende uten resultat, blir det streik fra fredag morgen. Avspaseringsordningen til beredskapsvaktene i kraftsektoren er ventet å bli ett av de vanskeligste temaene.

– Vi er villig til å streike for å beholde de hviledagene vi har i dag, og som våre kamerater i private energiselskaper for lengst har fått tariffestet. Det er totalt urimelig at arbeidsgiver vil frata oss nødvendig hvile, sier forhandlingsleder Bjørn Fornes i LO-forbundet EL og IT.

Kraftselskaper i Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark, Møre og Romsdal og Trøndelag vil i første omgang bli rammet av en streik.

Disse kan bli berørt

Her kan streiken ramme i Oppland og Hedmark. Antall mulig streikende i parantes:

Valdres Energi (30)

Vokks AS (4)

Vokks Nett AS (41)

Fare for polstreik

Vinmonopolet, Flytoget, en rekke barnehager og flere andre virksomheter kan bli rammet av streik fra lørdag morgen. Fem meklere er i sving.

– Dette har vi ikke gjort før, så vi får ta Pippi-metoden og tro at nettopp derfor går det bra, sa LO Stats forhandlingsleder Eivind Gran til nettstedet frifagbevegelse.no da meklingen ble innledet tirsdag denne uken.

Til sammen er 13 ulike virksomheter omfattet av meklingen, som engasjerer fem organisasjoner på arbeidstakersiden. Motparten er Spekter, arbeidsgiverforeningen for fristilte statlige virksomheter. Fristen for enighet utløper ved midnatt fredag. Streik kan bli utfallet fra lørdag morgen.

Lønn og pensjon

Spekter-meklingen med Legeforeningen endte i streik, noe administrerende direktør Anne-Kari Bratten håper å unngå nå.

– Vårt mål er å få til løsninger som er gode for både de ansatte og virksomhetene, sa hun ved inngangen til meklingen.

Lønn og arbeidsvilkår var tema for forhandlingene, i likhet med pensjonsspørsmålet. Ifølge LO Stat vil Spekter fjerne de ansattes forhandlingsrett på pensjon, som 75 prosent av virksomhetene i Spekter har avtalefestet.

– Flere av virksomhetene har ønsket å bli enige om en prosess for å komme over til en annen pensjonsordning. For noen er dette nødvendig for å legge til rette for fortsatt lønnsom og bærekraftig drift, og for noen handler det også om å være best mulig rustet i en konkurransesituasjon, sier Bratten.

Ville tørrlegge Norge

LO-forbundet Handel og Kontor ville med streikeuttaket i Vinmonopolet «tørrlegge Norge», som forhandlingsleder Christopher Beckham uttrykte det.

– Ikke ett pol kommer til å holde åpent, sa han til frifagbevegelse.no i august.

Fullt så dramatisk blir det neppe, men en streik blant 1.300 ansatte vil Vinmonopolet få merke.

– Det vil i så fall dessverre få konsekvenser for mange av våre butikker, men Vinmonopolet vil så langt det lar seg gjøre holde butikker i drift med redusert bemanning og/eller åpningstid fram til den eventuelle konflikten er løst, opplyser Vinmonopolet på sine nettsider.

Studentsamskipnaden flere steder i landet samt Norlandia, som begge driver en rekke barnehager vil også bli rammet av en mulig streik fra lørdag. Pasienthotellet ved St. Olavs hospital i Trondheim samt Flytoget og Ruter vil også bli omfattet av en arbeidskonflikt, i likhet med flere andre virksomheter.

Artikkeltags