Stortinget ga ORDRE om å ETABLERE en luftambulansebase.

Arkivbilde
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Arkivbilde Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Aftenposten for 13. juli skrives det at politikerne forteller at «de har bevilget så og så mye», men at «ingen snakker om at resultatene er blitt slik og slik». Det er pensjonert ekspedisjonssjef i Riksrevisjonen, Therese Johnsen, som ytrer dette. I nesten 25 år og som leder for 115 revisorer har oppgaven vært å overvåke og granske statens virksomhet. Det er slett ikke sikkert at Stortingets bevilgede penger alltid blir brukt som forutsatt. Årsakene kan være mange. Stortinget kan ha satt for ambisiøse mål som er vanskelig å nå, eller det kan stå på gjennomføringsevnen; regjeringens gjennomføringsevne.

Med dette som bakteppe er det interessant å pense over til en av Stortingets bevilgninger i 2016: 10 millioner kr til «etablering av en luftambulansebase i Innlandet». Ketil Kjenseth (Venstre) sto bak forslaget. Venstre var også konkret på hvor basen skulle ligge: ved Mjøsbrua. I ettertid har helseminister Høie bekreftet at Helse Sør-Øst har fått bevilget ytterligere 10 millioner til innlandsbasen. Altså til sammen 20 millioner kroner. Vi forventer at disse midlene står uberørt og øremerket.

Er det noe rart at vi heiste flagget? Endelig var de første kronene til selve etableringen av luftambulansebasen bevilget. Men tida gikk og tausheten om prosjektet ble mer og mer trykkende. Etter hvert ble det fra ansvarlig minister og regionale helseforetak (HSØ) fortalt at man først måtte se på luftambulansestrukturen i hele landet før man kunne si noe endelig om basen i Innlandet. Omsider ble rapporten lagt på bordet og den konkluderte med at det var et klart behov for en base i Innlandet, men når den skal komme og hvor den skal bygges, nei det vil verken Høie eller HSØ si noe om før eksakt sted for hovedsykehuset er bestemt. Men, helseminister Bent Høie og Helse Sør-Øst, det var IKKE Stortingets forutsetning at det skulle bygges et hovedsykehus for Innlandet ved Mjøsbrua FØR etablering av luftambulansebasen.

Etablering er mye mer enn utredning og planlegging. Ordet betyr at man bestemmer seg for at noe skal bygges, hvor det skal bygges, og at man setter i gang bygging. Den utøvende myndighet har sviktet Innlandet og ikke handlet i tråd med Stortingets intensjon.

Etablering av en luftambulansebase sentralt i Innlandet har nå bred forankring i alle partier, unntatt partiene på ytterste venstre fløy. Mange lokale stortingspolitikere har satt saken på agendaen. En ny luftambulansebase er også å se på som en forutsetning for hovedsykehusmodellen, som nå er bestemt. Det var et stort flertall for et hovedsykehus ved Mjøsbrua i høringsrunden, og nesten alle høringsinstansene var helt klare på at en slik sykehusmodell måtte kompenseres med en ny luftambulansebase i tillegg til Dombåsbasen.

Frem til våren 2020 skal HSØ og SI utrede helt konkret framtidig sykehusstruktur. Det ligger i mandatet at en ny luftambulansebase skal utredes samtidig. Det FORVENTES derfor at helt konkret lokalisering av luftambulansebasen foreligger før neste sommer. Da finnes det ikke lenger noen unnskyldning for ikke å starte byggingen («etableringen») av basen. Innlandsbefolkningen har ventet lenge nok. Vi er mange som følger nøye med på de kommende utredningene fra Helse Sør-Øst og Sykehuset Innlandet. Samtidig forventer vi at dette blir en viktig sak for innlandspolitikere i høstens valg. Nå er det tid for HANDLING – ikke mer TRENERING.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags